torstai 21. huhtikuuta 2016

Lapsi se on vammainenkin lapsi

Tänään olin vieraana Mtv3 aamuohjelmassa Huomenta Suomessa. Haastattelu kesti vajaa 10 minuutia, mutta sen seuraukset ovat olleet jo nyt uskomattomat. Haastattelun voit katsoa täältä (katsomo), jos se on jäänyt sinulta katsomatta. Haastattelun pohjalta on myös tehty uutisotsikko, jonka näet täältä. Sitä on tähän mennessä (vajaa 4h ilmestymisestä) jaettu yli 2.500 kertaa. Se on ihan älytön määrä.

Minua pyydettiin keskustelemaan aamuohjelmaan aiheesta, josta hyvin vähän keskustellaan. Vammaisista tai sairaista lapsista ei puhuta, näinkö on sitten helpompi? Me äidit, isät ja sukulaiset kaikkien yhdistysten ja erilaisten tahojen kanssa teemme jatkuvasti kovaa työtä sen eteen, että asiasta puhuttaisi ja asioihin puututtaisiin. Vaikka vammaisuudesta ei puhuta, se ei tarkoita ettei sitä olisi.

Olen saanut lähiaikoina blogiini loukkaavia ja herjaavia kommentteja. En missään nimessä provosoidu niistä eikä ne vaikuta minuun oikeastaan millään muulla tavalla, kun saa vain säälimään kirjoittajia. Jokaisella saa olla tässä maassa omat mielipiteensä, mutta jokainen toki miettii omalta kohdaltaan mitä ääneen sanoo tai kirjoittaa. Se.. No, se kertoo ihmisestä hyvinkin paljon. Onneksi positiivista palautetta on tullut nyt huiman paljon yksityisviestien, kommenttien, sähköpostien ja kasvokkain tapaamisten yhteydessä. Työni on siis merkityksellistä, ja nähtiinhän se jo tänään miten paljon tästä aiheesta oikeasti olisi puhuttavaa. Provoavat kommentit saavat minut vain ymmärtämään enemmän, että tämä on tärkeä asia josta on puhuttava ja jota on tuotava ihmisten tietoisuuteen.

Vammaisuutta voi olla hyvin paljon erilaista. Toinen voi olla enemmän henkisesti vammainen kuin toinen fyysisesti. Jostain ihmisestä vamma näkyy päällepäin hyvinkin kauas, toisesta sitä ei ikinä meinaisi huomata. Sillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä kuinka näkyvä se on, koska senhän ei pitäisi vaikuttaa meidän kohteluun mitenkään... eihän?

Kun puhutaan vammaisesta tai vaikeasti sairaasta lapsesta, unohdetaan monesti että tämän vammainen-sanan takana on oikeasti ihan täysin oikea, aito lapsi. Hän on samanlainen lapsi kuin muutkin lapset, jotka normaalisti kehittyvät, kasvavat ja oppivat. Hän ei ole koskaan itse valinnut elämäänsä mukaan vammaa tai sairautta joka häntä rajoittaa. Hän ei ole saanut päättää asiasta. Eikä todellakaan sitä päätöstä ole kukaan muukaan meistä tehnyt. Tällä lapsella on silti todellakin oikeus olla lapsi, olkoon sitten lapsuuden lisäksi mitä tahansa mutakin. 

Se on sellainen lapsuus, jonka me ympärillä olevat hänelle suomme.

Miksi emme voisi tehdä siitä juuri täydellistä tälle lapselle? Miksi lapsen pitäisi kasvaa yhteiskunnassa jossa häntä ei hyväksytä? Miksi ihmisten suvaitsevaisuuden ja tiedon taso on niin alhaista, että heidän on sanottava ääneen sellaisia asioita, jotka kertovat heidän suunnattomasta idiotismistaan. Ei minua niinkään koske, mutta lasta saattaa joskus koskea.

Annammehan erityisillekin lapsille luvan lapsuteen?Tällainen viesti odotti minua bussipysäkillä. Osui niin kohtiilleen, todellakin hymyilin!
Bussissa edessäni oli tarramainos, jossa kehotettiin ottamaan mukava asento ja hengittämään syvään. Se tosiaan teki hyvää, kunhan muisti ajatuksissaan sitten jäädä oikealla pysäkillä pois!

33 kommenttia:

 1. Teet tärkeää työtä kertoessasi vaikeasti vammaisen lapsen elämästä. Kamala kuulla, että olet saanut herjaavia kommentteja! :( Katsoin haastattelun ja se oli hyvä! Olet rohkea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ihmiset on niin erilaisia, siihen on vain totuttava :)

   Poista
 2. Hienoa että nämä asiat saavat enemmän huomiota maassamme. Hyvin kirjoitettua tekstiä - jatka samaan malliin :)

  VastaaPoista
 3. Hei,
  Kovasti tsemppiä Sinulle ja Pojallesi. Älä välitä ääliöistä.

  VastaaPoista
 4. Oot rohkea superäiti!! Todella hyvä insertti!!

  VastaaPoista
 5. iloa, aurinkoa ja ihania yhteisiä hetkiä elämäänne :)

  VastaaPoista
 6. Kaikkea hyvää sinulle ja pienelle pojallesi!

  VastaaPoista
 7. Samaa mieltä olen. On järkyttävää ja säälittävää kirjoitella loukkaavasti. Kaikki me olemme Luojan luomia ja jokaisen elämällä on tarkoituksensa. Blogisi on erittäin hyvä ja antaa näkökulmia arkeesi. Kiitos siitä, paljon voimia ja jaksamista ja aurinkoista kevättä :-)
  T. Johanna

  VastaaPoista
 8. Olet mahtava äiti <3

  VastaaPoista
 9. Olen ehkä vuoden verran seurannut blogiasi. Ei voi muuta sanoa, kuin että sisukas nainen olet. Vaikka varmasti väsyttää ja huonoja hetkiä on paljon, niin sinä selviät aina uuteen päivään. Paljon paljon voimia sinulle ja terveisiä ihanille lapsillesi! Jokaisessa päivässä on jotain hyvää. Huomisessakin. Teet niin suurta työtä kuin ihminen voi vaan tehdä. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen uskon itsekin että kaikessa on aina jotain hyväö, kiitos :)

   Poista
 10. Katsoin haastattelun, se oli oikein hyvä ja puhutteleva! Olet rohkea kyllä :)

  VastaaPoista
 11. Voimia Sinulle ihan hirveästi. Teet joka ikinen päivä sellaisen työn johin monikaan ei yllä. Voimiesi äärirajoilla huolehdit toisista ihmisistä, lapsistasi, koska rakastat. Äidin rakkaus on jotain käsittämätöntä. Vielä tulee päivä, jolloin saat levähtää. Omat fyysiset vaivasi (myös psyyk) johtuvat suurelta osin raskaasta elämäntilanteestasi, mutta pääset vielä selville vesille niistäkin. Muista säilyttää se ihana kaunis Jenni jokainen päivä, äitiyden keskellä. Se on voima. Sinäkin olet ihminen, kaunis nuori nainen, viehättävä. Äitiyden lisäksi. ❤

  VastaaPoista
 12. Kaikkea hyvää ihanalle pienelle pojalle ja hänen äidilleen!

  VastaaPoista
 13. Todella koskettava haastattelu Huomenta Suomessa! Mun mielestä on erittäin karua ja suoraan sanottuna helvetin väärin, kun saat kommenttia siitä, että vammaisuus pitäisi piilottaa. :O Joillakin ihmisillä on valitettavasti vielä paljon opittavaa suvaitsevaisuudesta. :(

  VastaaPoista
 14. Tsemppiä teille T:itsekin vammainen äiti jolla 1 vammainen ja 2 erityistä teiniä muuten vaan

  VastaaPoista
 15. Hei, kommentoin kirjoitustasi "Lomaa sairastamisesta" ja ihmettelin kun et ole vastannut. Jätätkö yleensä vastaamatta vai unohditko vain? Kerroin että olin nähnyt ne inhottavat kommentit jotka olet jo poistanut ja kysyin oliko niissä mitään perää. Kuten jo silloin sanoin niin aika suoria syytöksiä siinä kommentissa oli ja sen takia mietin ovatko ne totta. Toivottavasti vastaat tällä kertaa itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen, minulta on jäänyt osa kommenteista vastaamatta, yritän korjata asian mahd.pian :) mikään näissä asiattomissa ja herjaavissa/loukkaavissa/uhkaavissa kommenteissa ei vielä tähän mennessä ole pitänyt paikkansa, mutta kirjoittajan mielipiteisiin minusta/meistä en toki voi vaikuttaa. Kommenteissa on puututtu isäjuttuihin, jotka ei blogiini kuulu :) asiattomat/herjaavat kommentit ovat menneet tutkittavaksi sisällön vuoksi ja niitä en tosiaan jatkossakaan julkaise.

   Poista
 16. Katsoin haastattelun ja järkytyin kun kuulin, millaisia kommenttaja olet saanut. Olen itsekin vammainen, nyt jo aikuinen nainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, että kaikkien asenteisiin emme kovalla työlläkään pysty vaikuttamaan. Tsemppiä :)

   Poista
  2. Näin se on, että kaikkien asenteisiin emme kovalla työlläkään pysty vaikuttamaan. Tsemppiä :)

   Poista