sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Lapsimessuilua erityislapsen kanssa

Perjantaina meidän perhe lähti tutustumaan Lapsimessujen antiin. Sain messuille blogipassin ja tarkoituksenani oli mennä katsastamaan miltä messuilu tuntuu erityislapsen kanssa, kun moni asia ei ole niin normaalisti. Aluksi ahdisti, miten kaikki tulisi menemään, mutta reissu oli lopulta superhyvä!


Messuille päätettiin lähteä jo heti perjantaina aamusta, koska viikonlopun muina päivinä meillä oli ohjelmassa yhdistyksen vuositapaaminen ja tärkeä vuosikokous. Aamusta siis lähdimme liikkelle. Ajoimme Messukeskuksen parkkitaloon, liikenteenohjaajat ohjasivat meidät todella sujuvasti invapaikoille, kaikki 6 paikkaa olivat silloin vapaana. Invapaikat olivat todella leveitä! Monesti näkee siis invapaikkoja, jotka ovat yhtä kapeita kun normaaliruudut ja se hankaloittaa monesti. Emme saaneet liikenteenohjaajalta leimattua lippua, mutta sekin hoitui ulosajaessa (invakortilla pysäköinti on maksutonta Messukeskuksen parkkihallissa, upea juttu)

Saavuimme Messukeskukseen pohjoiselta sisäänkäynniltä, mutta minun piti hakea eteläiseltä puolelta itselleni oma sisäänkäyntipassi. Äitini, joka tuli avustajaksi Kasperille mukaan, jäi pojan kanssa "pantiksi" odottamaan porttien läheisyyteen minua, että tulisin kuittaamaan sisäänpääsyni omalla lipullani. Kasperille pääsi avustaja ilmaiseksi sisään! Sisääntulossa ei ollut mitään ongelmaa, kerroin vain äitini olevan poikani avustaja. Ihanan sujuvaa toimintaa.

Lapsimessujen puolta kierrettiin useampi tunti. Puolivälissä käytiin syömässä hieman välipalaa ja sen jälkeen jatkettiin. Samaan aikaan messukeskuksessa oli myös kädentaito, ModelExpo ja OutletExpo, ja tuolla outletin puolella vierailimme myös. Mukaan tarttui useita tuotteita ja tarjouksia. Keräsin muutamia meitä kiinnostaneita tuotteita/näytteilleasettajia alapuolelle ja kerron hieman niistä enemmän.


Keittiökaveri kotiintoimittaa ruokakasseja, joissa on valmiiksi ainesosat ja reseptit valitsemallesi ajalle. Valittavana on joko 3 päivän tai 5 päivän reseptit ja ne on ajateltu aina 4 henkilölle. Mielestäni tämä oli todella fiksu ajatus, jos esimerkiksi kaupassa käyminen on hankalaa tai aika on kortilla. Katselin jälkeenpäin myös netistä heidän ruokakassien sisältöreseptejä ja huh, ne kuulostivat hyviltä! Mukana oli lämminsavukirjolohesta kanapastaan ja karitsanjauhelihapataan. Mahdollisuus on myös tilata ruokakassin yhteydessä hedelmäkassi. Allergia-ja astmaliiton pisteellä puhuimme lasten ja koko perheen astmatilanteesta, erilaisista allergioista ja atooppisesta ihosta. Tytölläni on kyllä pienempänä ollut atooppista ihottumaa, mutta se on viime kuukausina taas korostunut. Sain todella hyviä vinkkejä erilaisiin rasvoihin, asiantunteviin lääkäreihin, nikseihin ja tietopankkeihin. Keräsimme esitteitä ja tytöllekin saatiin kotiinvietäväksi oma pieni kirjanen. Pisteen henkilöt olivat todella asiantuntevia ja mukavia!Kestovaippayhdistyksen pisteellä oli paljon erilaisia kestovaippoja esittelyssä ja myynnissä. Me ollaan siirrytty kotikäytössä kestovaippoihin taas uudestaan noin kuukausi sitten ja oli ihan mahtava päästä vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia kestovaippayhdistyksen porukan kanssa! Liityimpä sitten jäseneksikin, taas uudestaan (muistaakseni olen joskus vuosia sitten ollut). Kaikkiin kysymyksiin sain vastauksen ja tietoa siitä, mistä löytyy lisää infoa. Kestovaippayhdistyksen porukka palvelee kuulemma todella mieluusti kysymyksissä ja ajatuksissa :)


meilläkin kestovaippoja on aivan ihanissa kuoseissa!

Pikkustoorin taiteilija Hanna Puntila oli tuonut messuille omatekemiä taideteoksia, joista on siis tehty canvas-tauluja. Ne ovat tilattavissa netistä ja niitä sai myös ostaa messuilta. Taulut sinänsä eivät kovin liity tähän erityislapsiteemaan, mutta jotenkin ne pysähdyttivät minut, ne olivat vain niin ihanan suloisia. Yksi taulu sai minut ihastumaan kovasti. 

"On nallet pantu lepäämään,
ja aikanu mun nyt hengähtää.
Istun päällä keinuvan ponin,
kun katselen taivasta tovin.
Tähdenlennon kauniin nään, 
en kai vois toivoa enempääRinnekotisäätiön porukan kanssa juttelimme yleensäkin vammaisuudesta, varsinkin kehitysvammaisuudesta ja vammaisista lapsista. Pikkurinteen porukkaa oli kuumella tulossa ständille vasta lauantaina, tosi harmi ettei oltu samaan aikaan heitä tapaamassa. Olis voinut vaikka tuttujakin nähdä ;) Rinnekoti-säätiön ständillä oli mm taikahiekkaa kokeilussa, "leivotaan ihminen"-kirja esittelyssä ja erilaisia esitteitä. Leivotaan ihminen-kirja herätti minussa paljon kiinnostusta ja olenkin sitä nyt tilaamassa itselle. Kirja kertoo lapsille selkeällä ja hauskalla tavalla ihmisen perimästä ja se on tarkoitettu lapsen ja aikuisen yhdessä luettavaksi. Pdf-tiedosto löytyy tämän linkin takaa. Kirjassa puhutaan mm.soluista, kromosomeista, DNA:sta ja geeneistä. Meillä jokaisella on erilaiset geenit ja ne tekevät meistä myös erilaisia. Katsotaan, minkälaista keskustelua erilaisuudesta me tulemme tämän kirjan avulla saamaan!
Allomaari, aina niin ihana allomaari! Tämä oli messujen odotetuin piste! Viime vuonna mukaamme tarttui tärinätyyny, jota ollaan aktiivisesti käytetty Kasperin kuntoutuksessa kotona. Tänä vuonna tarkoitus oli käydä hankkimassa lisää kuntoutuksellisia pelejä/leluja ja niitähän löysimme! Allomaarin tuotteet vahvistavat kehityksen eri vaiheita, sieltä löytyy touhuamista ja terapia-apuvälinettä kirjaimellisesti vauvasta vaariin!

Viime vuonna ostimme tällaisen tärinätyynyn:


Tänä vuonna mukaan tarttui peli, jossa pujotellaan nauhoja reiästä toiseen. Se on todella hyvä Nellille, jonka kaksikätisyyden vahvistaminen on juuri nyt pinnalla. Pikkutarkka työ on juuri nyt se mitä me harjoitellaan koulun alkamisen kynnyksellä. Mikä olisikaan parempi kun nauhojen pujoittaminen, myös kengännauhojen solmimista ajatellen!


Löysimme sieltä nyt tällaisen pallon ja "taikasauvan" niinkuin Nelli sitä kutsuu. Kummatkin lelut olivat todella odotettuja, Nelli on toivonut sauvaa jo pitkään ja Kasperkin on sairaalan poliklinikalla monesti hipelöinyt juuri tuonlaista palloa (ps. Siitä on tullut hitti. Kasper RAKASTAA tuota palloa ja varsinkin sitä kun se PUTOAA!)


Allomaarin kanssa meillä on toivottavasti jatkossa tiedossa jonkinlaista yhteistyötä! ;)


Superin porukan kanssa kävimme hyvää keskustelua päivähoitoikäisten lasten turvallisuudesta, varsinkin koskien sairaita lapsia. Tai yleensäkin erityislapsia, varsinkin niitä joilla on lääkityksiä mukana päivähoidon aikana. Itse olen kokenut isomman lapsen osalta aika usein problematiikkaa ihan pelkästään astmalääkkeiden kanssa, joita on otettava vain tarvittaessa. Tästäkin juteltiin ja ilmaisin jo nyt huoleni Kasperin tulevaan päivähoitoon - siis sitten joskus kun se voi jotenkin olla mahdollista. Tiedän, että paljon erilaisia vaihtoehtoja on ja Kasperilla toki tulee olemaan oma henkilökohtainen avustaja, mutta kun asiathan ei tokikaan niin helppoja ole kun voisi luulla.
 Osastolla oli jaossa opasta "lääkehoito varhaiskasvatuksessa" jonka otin mukaan myös esikouluun vietäväksi, koska se oli mielestäni fiksun oloinen. Emmy on "avaimet käteen"-palvelu merkkivaatteiden käyttäjille. Emmy-nettikaupan takana on kaksi yrittäjää, jotka haluavat auttaa kiireisiä vanhempia (sovin siis täydellisesti kohderyhmään). Tarkoitus on siis kierrättää merkkivaatteita - ja sitähän ihan varmasti jokainen vanhempi tekee ainakin jollain tavalla, kukaan tuskin varastoi vaatteita loputtomiin. Me, joilla sitä aikaa ei välttämättä ole ylimääräistä - meille tämä palvelu on suunniteltu! Merkkivaatteet ovat myöskin laadukkaita ja varmasti kestävät käyttäjältä toiselle, joten niille kannattaakin antaa uusi elämä.
Emmyn tarkoitus on siis ottaa myyjältä vastaan merkkivaatteet, lajitalla, hinnoitella ja hoitaa koko prosessi. Sen jälkeen he tilittävät myyjälle ennalta sovitusti tietyn prosenttiosuuden myynnistä. Myyjäpaketin voi itse tulostaa netistä tai pyytää nettisivujen kautta. Paketin mukana tulee ohjeet vaatteiden toimittamiseen sekä postitustarra, jolla voi lähettää maksimissaan 100x60x60 kokoisen laatikon tai pussin. Tässä ehdottomasti kokeilun arvoinen firma!


Messut olivat kokonaisuudessaan mukavat tänäkin vuonna, ja oli jotenkin hassua myös katsoa niitä tältä kantilta. En ehkä vuosia sitten vielä osannut ajatellakaan itseäni erityislapsiperhebloggaajana lapsimessuilla ajatuksena kirjoittaa siitä suurelle yleisölle. Mutta se tuntuu silti mukavalta ja oikealta. Useampia yhteistyöajatuksia heräsi messujen aikana ja minuun saa kyllä niillä asioilla ottaa yhteyttä suoraankin. Lupaamiini ihmisiin otan kyllä kevään aikana yhteyttä kunhan tässä hieman tämä draivi helpottaa ja jo sovitut yhteistyöt tehdään kunnialla päätökseen. 


Messut olivat siis myös inva-kävijälle meidän näkökulmasta sopivat. Invalätkällä sai pysäköidä leveään parkkiruutuun ilmaiseksi ja parkkeeraaminen oli hyvin ohjattua. Sisäänkäynnillä avustajan ilmaiseksi pääseminen sujui hienosti, eikä vammaisuutta tarvinnut lähteä papereista selittämään vaan pelkkä maininta riitti (toki kerroin päädiagnoosit). Sisäänkäynti oli esteetön ja pohjoiselta puolelta ei ollut edes rappusia. Eteläisen puolen sisäänkäynnillä ainakin hisseihin jonotteli useita, jopa kymmeniä vaunukkoja aamupäivästä, mutta se on aika ymmärrettävää lapsimessujen ollessa käynnissä. Messut olivat suunniteltu vaunuileville ihmisille, eli ne olivat mukavan väljät. Kahvilassa välipalaa syödessä ongelmana oli tilanpuute, eli vaunujen kanssa oli todella surkeaa yrittää kahvilan sisäpöytiin, mutta ongelma oli siis sama invarattailla ja ihan normaalirattailla kulkiessa, eli ei mitenkään erityisesti meihin kohdistunut.

Meidät tunnistettiin useassa pisteessä ja kävimme monet mukavat keskustelut näytteilleasettajien kanssa! Minulle jäi hyvä mieli koko perjantaipäivästä! 

PS. Kahvilla ollessa sain sähköpostin, joka sai minut innostumaan hyvinkin paljon, mutta samalla pelkojännitystilaan! Me tullaan olemaan telkkarissa, suorana, ja hyvinkin pian! Aihepiiri siis juuri tämä; sairaan/vammaisen lapsen kanssa eläminen ja oleminen Suomessa. 

Seuraa meitä Facebookissa niin tiedät mitä, missä ja milloin!

5 kommenttia:

 1. Pikkustoorin taulut oli todella mahtavia! Minäkin ihastuin niihin! Huomasin myös saman, että messut oli suunniteltu hyvin liikuntarajoitteiset huomioiden. Ja henkilökunta todella ystävällistä. Kiitos tuosta allomaari vinkistä. Käyn tutustumassa. Tuo piste meni meillä messuilla ihan ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihan tarkoituksella metsästin itseni viimevuodesta innostuneena Allomaarille, ihan kartan kanssa ;)

   Poista
 2. Hyvä tieto tuo invapysäköinti, viime vuonna käydessä jouduttiin maksamaan halliin pysäköinnistä ilmeisesti liikenteenohjaajan tietämättömyyden johdosta. Jatkossa siis tiedän tuon olevan maksutonta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ainakin meillä jokaisella kolmella kerralla kun samaan parkkihalliin ollaan invalätkällä parkkeerattu niin aina ollaan saatu leimattu lippu invalätkää vastaan liikenteenohjaajalta :) Hyvin on sujunut!

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista