perjantai 28. syyskuuta 2018

Leikkiä ikä kaikki!

Kun kyse on kehitysvammasta tai kehitysviivästymistä, näkyy se monin tavoin lapsen elämässä. Yksi näistä on leikki. Moni kuvaa, että lapsi ei osaa tai kykene leikkimään ollenkaan tai leikki on hyvin viivästynyttä. Tätä asiaa olen itsekin pohtinut paljon. Lapsen suhdetta leikkiin.

Tämä on yhteistyöpostaus Allomaarin kanssa.

Kasper on pienestä pitäen pitänyt niistä muutamista omista tutuista leluista. Ei koskaan pehmoleluista tai sellaisista, joiden aistimus on liiallinen (tunto, kuulo). Erilaiset soivat lelut ovat olleet lähes painajaisia, mutta omista äänekkäistä leluista Kasper on pitänyt varauksella. Yleensä hyvinä hetkinä ja silloin, kun äänen saa tuottaa itse. Yhdellä painalluksella yksi ääni, jos ääni jatkuu on se ollut kauheaa ja itkun paikka. Hyvinä hetkinä Kasper on jaksanut kuunnella jopa toisten aikaansaamia ääniä hetken aikaa. Osa äänistä toki on silti ollut pelottavia. Vireystila ja sairauksien tila on vaikuttanut erilaisten aistimusten sietoon paljon. Joskus Kasper paukuttaa täysillä pianoa ja haluaa saada sieltä mahdollisimman kovan äänen, muutaman sekunin päästä saattaa huutaa "ei enää" ja ruveta itkemään.

Välillä on hyvin rankkaa olla vaikeasti aistiyliherkkä. Kuntoutus asian tiimoilta on pitkäaikaista, hidasta ja välillä tuntuu, ettei oikein edistytä. On turhauttavaa, kun tekee asioita uudestaan ja uudestaan, mutta mitään ei oikein tapahdu. Kunnes! 

Kunnes harpataan isoja askelia eteenpäin ja nyt sellaista on tapahtunut leikin saralla!


Kasper on yhtäkkiä alkanut leikkimään paljon enemmän. Hän on uskaltanut tutkailla erilaisia leluja, erilaisia pintoja ja jopa on tykästynyt silittämään eläimiä! Wau! Hän ei ole oikeastaan koskaan halunnut koskea mihinkään karvaiseen (elävään eläimeen taikka pehmoleluun) mutta nyt hän on kovasti tykästynyt silittämään koiraa, kissaa ja hevosta! Sen lisäksi ollaan tutustuttu ensimmäistä kertaa pehmoleluihin ja yhdestä on tullutkin tärkeä yökaveri. 

Eilinen poliisiautoleikki. Kasper ymmärsi itse, että kun autoa rullaa maassa, sen pyörät saavat vauhtia ja tällöin myös kuuluu ihana ääni! Siinähän se riemu sitten repesi!

Tutista päästiin lopullisesti muutama viikko sitten eroon ja vaihdettiin tilalle dino - tätä päivää en oikeasti koskaan uskonut näkeväni.

Kasper on myös alkanut muodostaa leluilla ihan oikeasti leikkejä. Keväällä lapsimessuilta saatiin Allomaarin Merviltä tällainen setti, jossa tarkoituksena on löytää erivärisille palikoille oma paikkansa puisesta telineestä. Peli on suositeltu vähintään 2-vuotiaille. Keväällä ajattelimme, että yritämme ujuttaa tätä osaksi arkea, mutta aluksi se oli hyvin hankalaa. Jotenkin sitten kesän jälkeen kun toimintaterapia alkoi uudestaan, kerran keksittiin tämän pelin kylkeen "ukko uimaan"-leikki, jossa puheterapeutinkin tappiukkoleikin mukaisesti laitettiin näitä pyöreitä värikkäitä palikoita tästä puisesta telineestä pieneen ämpäriin. Yhdessä kuunneltiin kun palikat kilahtelivat sankoon. Aika nopeasti Kasper alkoi itsekin pyytämään "ukko uimaan"-leikkiä ja alkoi leikkimään sitä jopa itsenäisesti vatsallaan tai kyljellään maaten!

Otin vielä yhteyttä Merviin, kun tuntui, että palikat oli aika vaikea saada oikeanmuotoiseen tappiin takaisin ja Allomaarilta löytyi lisäksi tällainen! Tässä parasta on se, että lapsen ei tarvitse osata muotoja tai oikeastaan edes nähdä niitä, jokainen palikka menee jokaiseen tappiin sujuvasti. Tämä helpottaa leikin sujumista paljon.
Allomaarista voit löytää erilaisia terapeuttisia tuotteita kotiin, kouihin tai vaikka palvelutaloon virkistykseksi. Valikoimassa on hyvin paljn erilaisia tuotteita, jotka vahvistavat kehityksen eri osa-alueita ja ovat hyödyllisiä apuvälineitä esimerkiksi muisti-, logiikka- ja motoriikkatoimintojen ylläpitämisessä. Allomaari on perustettu jo vuonna 1993 ja sen varastomyymälä on Riihimäellä. Kaikki Allomaarin tuotteet eivät näy nettisivuilla, joten Merville kannattaa soittaa tai laittaa sähköpostia, jos sinulla on jotain kysyttävää tai ajatusta tuotteista!

https://www.allomaari.net/

Suosittelen ehdottomasti vierailemaan Allomaarin nettisivuilla ja olemaan Merviin yhteydessä, jotta löydätte juuri teidän perheen leikkiä ja terapiaa tukevia juttuja arkeen! Aivan mahtavan ihania erilaisia välineitä ja pelejä! Erityisesti vinkkinä vanhemmille, kummeille, sukulaisille ym.joulun ja merkkipäivien lähestyessä!


Istumisen oppimisella on myös huonoja puolia. Mukavasti lentelee tavarat pieniltä pöydiltä tai kaapeista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti