lauantai 8. heinäkuuta 2017

Synttärijuhlia ja ilon pilkahduksia

Ihanaa juhlahumua viikonloppu täynnä! Ihana rakas esikoiseni täyttää muutamien tuntien päästä 8 vuotta. Se on hurjan pitkä aika elämässä, vaikka toisaalta vasta polun alkumetrit. Typy menee ensi kuussa jo toiselle luokalle! Mihin ihmeeseen se aika oikein menee?

8 vuotta sitten minusta tuli äiti. 8 vuotta sitten minusta tuli samalla myös erityislapsen äiti, eikä äitiyden alku ollut ruusuilla tanssimista. Se oli kasvamista nuoresta aikuisesta aikuiseksi, pienestä taimesta kukaksi. Se oli joka päivä uuden oppimista, itsensä tuntemisen opiskelua, lapsen kasvattamisen opettelua. Samalla omien rajojen oppimista, oman itsensä hyväksymistä. Lapsen saamisen jälkeen ihminen joutuu kohtaamaan yllättävän paljon asioita omasta menneisyydestä ja lapsuudesta. Miten minä olen elänyt, miten haluan lapseni elävän. Tyttäreni lapsuus ei ole varmasti myöskään ollut ruusuilla tanssimista ja se on pitänyt sisällään paljon asioita, joita toivon ettei koskaan olisi tapahtunut, mutta toisaalta ne kaikki ovat myös kasvattaneet meitä ja luoneet meidän välille sellaisen siteen, joka on kultaa. Äidin ja lapsen side on hurjan vahva.

Tänään juhlittiin tyttöä kaverisynttäreiden merkeissä, huomenna taloon tulee sukulaiset ja aikuisystävät. Kaikki meni tänään tosi mukavasti ja lapset tykkäsivät, paras palaute oli, että "teidän synttärit on aina kaikista kivoimmat". Hetken mietin, mitä se tarkoitti, enkä oikein tiedä edelleenkään. Kovin pohdin, mitä synttäreille ohjelmaksi, enkä oikein keksinyt mitään superkivaa. Viime vuonna askartelimme magneetteja askartelumassasta, puukiekoista ja magneettinauhasta, mutta siitä koitui kyllä aikamoinen sotku. Tänä vuonna ajattelin mennä perinteisemmällä "aasinhäntä"-leikillä. Ja toisaalta, tarviiko nuo pienet nyt niin kovin leikkejä, kun tilaa on kuitenkin sisällä temmeltää ja leikkiä ihan mitä mieleen juolahtaa. Yhdestä kirjasta bongasin kuitenkin "hapan sitruuna"-nimellä kulkevan leikin, jossa osallistujille annetaan kipoissa vettä juotavaksi. Yhden osallistujan mukiin piilotetaan normaaliveden sijasta sitruunavettä, ja tämän henkilön tulee pitää naama peruslukemilla vedenjuonnin jälkeenkin. Se, joka "paljastaa" irvistämällä, nauramalla tms.saaneensa sitruunavettä, putoaa pelistä pois. Hyvä yritys, monenkaan kierroksen jälkeen yksikään leikkijöistä ei ollut nauranut, irvistänyt tai mutistellut naamaansa. Tulkitsin tämän äitin häviöksi. Aasinhäntä toteutettiin hevosenhäntänä, vaikka hevosesta tulikin vähän ylipullea poni.Tarjottavana oli kakun sijasta jätskibaari, jossa sai itse yhdistellä eri jäätelöitä, strösseleitä, karkkeja ja kastikkeita haluamallaan tavalla. Tämä ylitti odotukset, eikä kukaan kaivannut kakkua. Booliksi piti tehdä viimevuoden tapaan "twister-booli", joka kehuttiin taas maasta taivaaseen, se vaan on herkkusuiden suosikki! Muullakin saralla kuuluu hyvää, pitkästä aikaa. Hain itselleni viime viikolla ne ensimmäiset silmälasit ja ihan oikeasti olen ollut hurjan onnellinen niiden kanssa. Kuukausien piina sumeisesta näöstä on vihdoin osaksi ohi, ja tuntuu ihan mahtavalta nähdä kirkkaasti. Luontokin näyttää paljon kauniimmalta. Autolla ajaminenkin on taas ihanaa, jotenkin vain pysähdyn katselemaan kaikkea. Vaikka ero entiseen ei loppujen lopuksi ole vahvuuksien mukaan iso, mutta iso se on arkielämässä. Eilen kävin lasiliikkeessä muilla asioilla, ja samalla oli pakko vielä mainostaa, kuinka upeaa on taas nähdä. He naurahtivat, en usko että olen ainoa asiakas tällä sanomalla. Lasit ovat muutenkin ihan mukava "kasvojenkohotus" ja itse asiassa päivä päivältä enemmän tykkän laseistani! Typy askarteli mulle sellaisen muistutuslapun oman makuuhuoneeni seinään, jotta muistan aamuisin laittaa lasit päähän.

Mietin tänään myös sitä, miten pelkät silmälasit ovat saaneet itseni niin iloiseksi. Uskoisin, että syy on myös muualla. Ennen laseja valitin itselleni ja vähän muillekin jatkuvasti siitä, etten näe kovin hyvin. Mielen oli vallannut huoli siitä, miksi näin on. Olin käynyt reilu vuosi sitten selkä silmänpohjien kuvissa, että optikolla, eikä sieltä löytynyt silloin mitään selittävää. Minut tuomittiin "väsyneeksi ja stressaantuneeksi" ja näön sumenemisia selitettiin myös migreenin aura-oireilla (jota minulla myös on). Sain migreenilääkkeet, mutta näköoireet jatkuivat. Monta viimeistä kuukautta pidin oireilua vain väsymyksenä, ja olin siksi tosi huolissani, koska "kaikkihan oli hyvin". Tässä reilu vuoden aikana en ollut tajunnut, että todellisuudessa näköoireet pahenivat, olin vain "tottunut niihin". Suuri helpotus toisaalta olikin, kun sekä optikolta että silmänpohjan kuvista löytyi selittävää. Ei helpotus se, että jotain löytyi, vaan se, että syy oikeasti löytyi ja se olisi vieläpä korjattavissa. Toinen ongelma laseilla, toinen ehkä mahdollisesti laserilla tai joillain pistoksilla.

Happy, happy.

Minin levottomuuskin on hieman helpottanut! Neurologin kanssa tehtiin lääkemuutoksia, laskettiin siis tätä yhtä ongelmalääkettä ja aika nopealla tahdilla piti tehdä päätös siitä, onko lasku auttanut vai ei. Selvästi se auttoi, ja päätimme jättää lääkkeen pienempään annokseen. Meidän neurologin sijainen vielä soitti eilen ja keskustelimme tästä annostuksesta, päätettiin nyt jäädä tähän tilanteeseen ihan pienillä muutoksilla. Katsotaan mitä seuraavat viikot tuovat, mutta ainakin nyt vaikuttaa alkuun hyvältä. Levoton kundi toki vielä on aika häiritsevästikin, mutta silti paljon rauhallisempi kuin aiemmin. Toivoisin, että koko lääke lopetettaisiin, mutta pelkään silti siitäkin tulevia sivuvaikutuksia / epilepsian liiallista aktivoitumista. Hankalia nämä jutut, kun jokaisessa jotain hyvää ja huonoa samaan aikaan.

Ensi viikolla lomaillaan muutamassakin kohteessa ihan päiväseltään, ja niitä odotetaan jo koko perheen voimin tosi paljon. Jos kaikkien vointi vain sallii tottakai. Toivon kovasti, että huomiset juhlat menevät hyvin ja ensi viikolla oltaisiin terveinä pitämään hauskaa perheenä. Tarkoitus olisi vierailla ainakin Flamingo Spassa ja Muumimaailmassa Naantalissa blogiyhteistyön merkeissä, joten jääkää kuulolle!

2 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloiset synttärit!! Paljon Onnea tyttärellesi! Mukava, että Kasperin levottomuus näyttäisi vähän helpottuvan:) Onnea uusista laseista! Hyviä kesäretkiä ensi viikolle ja aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä oli ihanat synttärit :) Hyvää kesää myös sinne! :)

      Poista