torstai 7. heinäkuuta 2016

Aurinkokeinu-projekti

Useita kuukausia sitten törmäsin sattumalta aurinkokeinuun, joka samantien valloitti perheeni sydämen. Keinu oli kuin suunniteltu meidän tarpeisiin ja aloin metsästämään sitä netistä. Keinun hinta torppasi ajatukseni, ja pitkään yritin etsiä aurinkokeinua vielä käytettynä torista ym - tuloksetta. Turhauduin ja annoin asian jäädä hautomaan.

Aurinkokeinu on siis vammaisen lapsen ja miksei aikuisenkin apuväline, joka luo käyttäjälleen turvaa ja auttaa rauhoittumaan, lievittämään kipua ym. Se on hyvin monikäyttöinen ja pitkäikäinen. Aurinkokeinua on saatavilla useaa eri kokoa. Vuonna 2005 aurinkokeinun valmistus siirtyi Polvijärvelle Suntec Innovation/Helena Kaltiaiselle, joka tekee kaikki keinut käsityönä Suomessa, tarvikkeetkin ovat 80% kotimaisia.

Keväällä aloin ottaa selvää eri tukimuodoista, joilla keinu voisi olla mahdollista saada. Erilaisilla yhdistyksillä ja säätiöillä oli avustusmahdollisuuksia, mutta niissä oli aika tarkat hakuajat ja kriteerit. Tässä arjessa yhdenkin ylimääräisen paperin täyttäminen on joskus haastavaa ja asia jäi aikalailla sikseen. Hainkin sitten keinuun avustusta yhdestä paikkaa, mutta siihen olisi tarvittu lääkärinlausunto ja jostain syystä se tuntui olevan hurjan hankalaa, vaikka kyseessä oli vain husin rahoista riippumaton lausunto aurinkokeinun tarpeellisuudesta. Vammaispalveluilta olisi voinut hakea 50% korvausta apuvälineeseen, mutta silti loput olisi pitänyt maksaa itse.

Tämäkin prosessi tuntui uuvuttaman minut; miten hitossa on niin hankalaa saada yksi lausunto?

Kyselin yhdessä isossa facebookin ryhmässä ihan vain yhtäkkisenä ajatuksen, olisiko jollain vastaavaa keinua nurkissa pyörimässä. Aloitukseen tuli satoja kommentteja ihmisiltä, jotka olisivat halunneet auttaa. Osa pyysi minua tekemään omalle sivulleni julkaisun, joka olisi julkinen, jotta sitä voisi jakaa. Aluksi ajatus tuntui tyhmältä ja tarpeettomalta, mutta ajatus keinun löytymisestä kutkutti enemmän kuin se, etten tekisi asialle enää mitään.

Kuvakaappaus someen kirjoittamasta tekstistäni
Kirjoitin julkaisun, 16.6 illansuusta ajattelematta asiaa sen pidemmälle. Muutaman tunnin sisällä minulle alkoi sataa yksityisviestejä, joissa ihmiset joko halusivat yksityishenkilöinä auttaa, tai jotka ehdottivat paikkoja joista avustusta voisi hakea. Yritin vastata jokaiseen viestiin hyvin häkeltyneenä ihmisten kiinnostuksesta ja avunantamisesta. Menin nukkumaan puhelin äänettömällä, koska se piippaili jakoja ja viestejä jatkuvasti.

Seuraavan päivän päivityksistä kuvakaappaus
Aamulla heräsin huonosti nukutun yön jälkeen. Tuntui, että olen niin pyörryksistä koko jutusta, etten uskokaan. Aamulla Brother Christmas HKI ihana jouluveli soitti minulle ja kertoi, että ottaa valmistajaan yhteyttä ja selvittää asiaa. Hän oli saanut siihen mennessä jo kymmeniä yhteydenottoja asiaa koskien, ihmiset olivat pyytäneet häneltä apua asian selvittämisessä.

Olin niin häkeltynyt, mutta toisaalta olisin halunnut hyppiä riemusta.

Ei mennyt kauaa, niin jouluveli soitti minulle ja kertoi, että keinu tuodaan juhannuksen jälkeen, ja saan itse valita koon ja värin. Keinu tulee siis uutena , l a h j o i t u k s e n a. Siis mitä, me saadaan lahjoituksena keinu? En ollut uskoa korviani, että edellisenä iltana laitettu pyyntö poiki tällaisen jutun. Aamupäivällä pyyntöäni oli jaettu yli 2000 kertaa ja olin saanut yli 50 yhteydenottoa. Brother Christmas HKI sai melkein 30 viestiä asiaa koskien.

Juhannuksen jälkeen, viikko sitten aurinkokeinu sitten tuli. Kuvasimme videota tapahtuneesta, joka näkyy Brother Christmas HKI facebook-sivuilla (sekä myös iltasanomien kautta). Olen jotenkin vieläkin niin ihmeissäni koko jutusta, etten osaa ehkä sanoa mitään kauhean fiksua. Keinu on kuitenkin pelastanut meidät jo monilta itkuilta ja tyytymättömyydeltä. Se on uskomattoman rauhoittava kummallekin lapselle. Kasperin kivut ja levottomuus helpottaa silminnähden, ja poika tuntuu jo osaavan pyytää päästä keinuun. Hän tunnistaa "keinumaan"- sanan ja nauraa kun sen sanoo. Viimeviikon leikkaustoimenpiteen jäljiltä kotiinpäästyä Kasper vietti aurinkokeinussa aikaa laulellessa, tuudittaessa ja keinuessa rauhassa, kun sylissä ja muualla hän oli vielä kovin levoton. Ja kyllähän sen videoltakin näkee miten rauhallinen poika on.

Kuvakaappaus Iltasanomien jutusta (katso linkistä ylläolevasta kappaleesta) 
Kuvakaappaus Iltasanomien jutusta
Nykyään meillä pitäisi olla "aurinkokeinulista" niinkuin tyttäreni sanoo. Siis lista käyttöehdoista ja käyttövuoroista. Tyttö pitää huolen että jokainen vieras tietää mitä sillä tehdään ja millä pelisäännöillä, mutta omat säännöt toki ovat välillä hieman hukassa. Meidän aurinkokeinu kestää noin 55kg painon, joten typy saa olla siinä ihan rauhassa hänkin vielä pitkään. 

Aurinkokeinu on meillä myös kannustin tytölle iltatoimien loppuun suorittamiseen, syömiseen, pukemiseen tai vastaavaan, jonka kanssa on lähiaikoina ollut paljon ongelmia. Jos asioita ei tehdä sovitusti - ei myöskään keinuta.

Iloinen keinuilija-haaveilija <3
Tällä hetkellä meillä elellään rauhassa ilman infektiota tai vastaavaa. Kasperin sokerit oli viimeyönä taas vaarallisen matalalla, mutta poika oli onneksi heräteltävissä ja sokerit saatiin korjattua suhteellisen pikaisesti, vaikka ne tipahtelivat jatkuvasti uudestaan. Sen jälkeen ne ovatkin heitelleet matalalta korkealle ilman mitään järkeenkäypää syytä. Toivon niin ettei tämä sokerimuutos kerro jostain muusta nyt, vaan olisi vain satunnainen ongelma ja tasoittuisi pian. Onhan meillä oltu nyt noin 5 päivää jo terveenä! :)

Kiitos Helena Kaltiainen Aurinkokeinulta, Brother Christmas HKI ja muut jotka mahdollistitte Aurinkokeinun meille <3

6 kommenttia:

 1. niin mahtavaa! keinu sai varmasti just oikeesta paikasta kodin :)) ihana video, suloset lapset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 keinu on kyllä ollut kaikinpuolin hyödyllienn ja tarpeellinen! :)

   Poista
 2. Ihanaa että on ihmisiä jotka välittävät ja haluavat auttaa <3

  VastaaPoista
 3. Hei. Luin jutun lehdestä ja olen iloinen että saitte tuon keinun. Varmasti on paljon apua. Menin myös lukemaan blogiasi. Kaikkea hyvää teidän perheelle!. T.Arttu

  VastaaPoista