sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Joululahjaideoita erityiselle ja perheelle

Ja mitähän heille lahjaksi...?

Tällä otsikolla postaus on alunperin postattu jo kolme vuotta sitten joulun alla. Tämä postaus on ollut tarkoitus uusia jo viikkoja, mutta tässä arkikiireessä se on jäänyt. Nyt kuitenkin ehtii vielä hankkia jouluksi paketteja tai vinkata joulupukille toiveita! Jouluun on vielä 9 yötä! Uskoakseni nettikaupastakin tilatut tuotteet ehtivät vielä alkuviikosta postin kautta perille.  Posti itse ainakin mainostaa, että paketit voi lähettää 20.12 asti ja toki muitakin kuljetusfirmoja nykypäivänä löytyy.

Tähän postaukseen on koottu sekä samoja asioita, kuin aiemmassa 2016 postauksessa, sen lisäksi kommentteina tulleita ehdotuksia ja muita ideoita, joita matkan varrella on tullut ja hyväksi koettu.

Tämä postaus ei ole yhteistyöpostaus yritysten kanssa, vaan perustuu omiin ideoihin, ajatuksiin, lukijoiden ja vertaisten vinkkeihin ja kommentteihin sekä omakohtaisiin kokemuksiin asioista, joita voin sydämellä suositella.

"Joulu lähestyy ja tontut vilkkaasti kurkkivat ikkunoiden takana miettien vimmatusti, mitä kukakin lapsi ja vanhempi haluaisi ja tarvitsisi lahjaksi. Tästä päästään mielenkiintoiseen aiheeseen, kun meiltäkin on lukuisia kertoja kysytty mitä me toivoisimme; mitä toivoisin lahjaksi lapselleni ja mitä itselleni? 10-vuotiaalla tytöllä on hyvin selkeä (pitkä) lista niistä asioista, mitä hän haluaa, mutta kun kyseessä on pieni, omasta ikäluokastaan jäljessä kulkeva lapsi, jolla on paljon erityishaasteita, lahjatoive-asia ei enää olekaan niin helppo kysymys. Moni haluaisi muistaa myös erityislapsen vanhempaa, joten keräsin hieman alle ajatuksia siitä, mistä voisi olla hyötyä, kun vastaus on herkästi "en tiedä"."

Erityislapsi perheessä voi tuoda myös lahjavalintoihin paineita; lapsi ei ehkä kykene iänmukaiseen leikkiin, pelkää erilaisia aistimuksia, tai toisaalta tarvitsisi jotain ihan muuta? Tässä alla koottuna muutamia sellaisia ideoita, joita olen kerännyt sekä vanhasta postauksesta, sen kommenteista ja muusta keskustelusta lahja-asioista. Toivottavasti nämä ideat antavat vinkkiä erityislapsiperheille tai heidän kanssaan oleville.


Erityiselle


Kirjoittelin Taikofonista blogiyhteistyöpostauksen 6/2016, jonka voit lukea täältä. Se on siis soiva ja musiikin mukaan värisevä äänituntumasoitin, jolla on monia hyödyllisiä ja terapeuttisia käyttötarkoituksia. Taikofon on ollut muutenkin hyvin puhuttu tuote erityislapsipiireissä, mutta hinta on hirvittänyt monen päätä. Onneksi Taikofonin voi myös tilata osamaksulla, tai lahja-ajatuksena sen voisi ostaa vaikka isommassa kimpassa. Lapsen vanhemmat voisivat esimerkiksi kerätä kimppalahjaan osallistujia tai konkreettista rahaa tuotteen ostamiseen. Taikofon on myös tämän vuoden yksi ehdottomista lahjatoive-suosikeista erityislapsipiireissä. Taikofon näytti olevan nyt kaupassa myynnissä hintaan 320€.


Tarvitseeko erityinen erityisvaatetusta? Oletko miettinyt, että voisit saada vaatteita, jotka valmistetaan tilauksesta, mieleisestä kankaasta ja mieluisilla mitoilla? Jos mielit jotain omaa, laita Maiccolan Lauralle viestiä ja suunnitelkaa yhdessä. Meillä Kasperille on tilattu mittojen mukaisia bodyja, joista on ollut ihan massiivisen suuri apu pukeutumishaasteiden kanssa. Nyt niitä on tulossa taas lisää, kun koko vain kasvaa minimiehen kasvaessa. Esimerkiksi mittojen mukaiset bodyt siis onnistuvat tältä firmalta hyvin! Ja kankaat ovat supersuloisia 💛 Lahjakortteja ei vielä voi ostaa, mutta voithan tehdä tilauksen ja kirjoittaa sitten itse omin käsin saajalle lahjakortin! Tilaukset verkkokaupasta ehtivät jouluksi perille kun tilauksen tekee 19.12 (koskee valmiita verkkokaupan tilauksia).

Tämäkin ihana juhlabody on Maiccolan käsialaa! 💛


Erilaisia aistituotteita, leluja, pelejä ja apuvälineitä. Olemme tehneet paljon jo pidempään yhteistyötä Allomaarin kanssa ja heidän valikoimasta löytyy superpaljon hyödyllisiä, viihdyttäviä ja kuntouttavia leluja, pelejä ja toimintaa tukevia välineitä! Pienapuvälineet ja erikoistuotteet eivät välttämättä maksa paljon, mutta ne jo yksistään tuovat paljon iloa perheeseen. Suun motoriikkaa voisi esimerkiksi tukea ostamalla lahjaksi eläinvibran, tai voit vaikka yllättää ihan omalla taikasauvalla! Allomaari löytyy myös Tuomaan markkinoilta mökistä nro 9! ❤️


Tämän ihanan Suomalaisen lelukaupan kanssa teimme mahtiyhteistyön taannoin, voit lukea sen täältä. Toyboxin verkkokaupasta löytyy laaja valikoima erilaisia leluja, jotka varmasti sopivat monelle leikittäväksi. Kiinnostava uutuus on esimerkiksi creatable world-nukke, joka on uusi sukupuolinormiton tuotesarja. Siihen pääset tutustumaan täältä linkistä! Toyboxin nettikaupasta saa superhyvää palvelua ja nopean toimituksen, joten vielä kun tilaat, ehtii hyvin jouluksi! Nettisivuilla mainostetaan, että kun tilauksen tekee ennen 19.12 klo12, niin ehtii vielä paketti jouluksi!


Leikkien- sivuilta löytyi tämä ihana tuote, joka meillekin saapui joulupukilta muutamia vuosia sitten. Laatikko tosin on ollut liian vähäisellä käytöllä, mutta nyt muistamme sen ottaa ahkeramaan käyttöön! Aikalaatikko sistäää 96 hauskaa tehtäväkorttia, jotka ovat pullollaan yhdessä tekemistä ja kokemista. Laatikon voisi hyvin antaa lahjana myös erityisen sisarukselle muistuttamaan siitä, että hän on yhtä tärkeä ja ansaitsee vanhempien aikaa yhtä lailla kuin erityinen sisarus.  Laatikossa on myös yhteisesti allekirjoitettava sopimuskäärö ja tilaa yhteisille muistoille ja kokemuksille.

Ruokailualusta tai muu arkipäivää tukeva väline

Ozbabylta löytyi tällainen ruokailualusta, Ezpz Happy Mat, josta yksi lukija vinkkasi edellisessä joululahjapostauksessa. Tämä on tosi hyvä vinkki, sillä juuri tällaisilla arkisilla apuvälineillä voidaan helpottaa arkea paljon ja toisaalta ne ovat kiva lisä jokapäiväiseen touhuiluun. Lapsikin voi innostua ruokailusta ihan eri tavalla, kun siitä tehdään astetta hauskempaa. Terapiatuotteen sivuilta löytyy myös myynnistä Nallepullo, joka meilläkin vielä vähän aika sitten oli aktiivisessa käytössä. Tällaista suosittelen erityisesti erityislapselle, joka harjoittelee imemistä ja nesteiden juomista suun kautta. 

Painopeitto

Painopeittoja löytyy monesta paikasta myynnissä, googlettamalla ihan sanan painopeitto varmasti löytyy osumia. Painopeittoja löytyy myös näin joulun alla aika kivasti mm.kotiin tulevista tarjouslehtisistä. Painopeitto voi auttaa rauhatonta nukahtajaa saamaan unta. Painopeitto on varmasti kaivattu lahja monessa erityislapsiperheessä! Meille on ainakin ohjeistettu, että painopeiton paino saisi olla noin 10% käyttäjän painosta ja että peittoa käytetään vain rauhoittumiseen, mutta tämä kannattaa aina tarkistaa omilta työntekijöiltä, terapeuteilta tai lääkäreiltä tapauskohtaisesti. Painopeitto on mahdollista saada joissain tapauksissa myös apuvälineenä.

Lahjakortti

Lahjakortin voi antaa miltei mihin vaan. Jos lapsi rakastaa askartelua, voi lahjakortin ostaa vaikka sellaiseen kauppaan, jossa on askartelutarvikkeita ostettavana. Lahjakortin voi myös ostaa vaikka lelukauppan tai vaatekauppaan, jolloin lapsi voi vanhemman kanssa käydä ostamassa juuri sellaista, joka heidän tarpeisiin on sopivaa. 

Rentoutuslahjakortti

Haluaisitko saada lapsen rentoutumaan? Mitä jos askartelisit hänelle sellaisen lahjakortin, jolla lupaat lapselle vaikka rentoutustuokion tai satujumpan? Lapsi varmasti arvostaa yhteistä aikaa, rentoutusta ja jumppaa unohtamatta. Lapsi voi sitten käyttää lahjakortin kun haluaa tai kun yhdessä siitä sovitte. Rentoutusvinkkejä voit lukea esim. täältä Neuvokas perhe-sivustolta!

Harrastuskuluihin apua

Onko erityislapselle löytynyt harrastus? Aivan mahtava juttu! Se ei nimittäin aina ole niin helppoa. On monia erityisiä, jotka eivät voi harrastaa, sillä sopivaa ryhmää tai harrastusta ei vain monien yrittämistenkään kautta löydy. Meillä onneksi on käynyt tuuri, kun Kasper on aloittanut vuosi sitten aivan mahtavassa erityismuskariryhmässä 💛 

Jos lapsella on harrastus, voisitko antaa hänen vanhemmalle lahjaksi vaikka tukea lapsen harrastukseen? Harrastus voi olla lapselle kaikki kaikessa, kantava voimavara, mutta monessa perheessä rahat ovat todella tiukilla etenkin vuodenvaihteessa, kun kaikki maksukatot nollaantuvat. Harrastuskustannukset voivat nousta suuriksi, jos lapselle esimerkiksi onkin löytynyt erityisryhmä, jonka kustannukset ryhmän luonteen vuoksi ovat normaalia suuremmat.

Hoplop yms.

Lahjakortti leikkimaahan, hoplopiin, johonkin aktiivipuistoon. Erityisesti erityiselle ja tavikselle yhteiseen touhuamiseen, tai yleensäkin energian purkamiseen! Parhaimmillaan vanhemmat saavat touhuta lasten kanssa mukana tai istua vaikka kahvilla. Erityisen mieltymys ja asuinpaikkakunta kannattaa toki huomioida tässä, mutta lahjakorteissa on yleensä aika kivasti käyttöaikaa. Aktiivipuiston sijasta lahjakortti voisi olla vaikka Heurekaan, vesipuistoon tai lähiuimahalliin!

Koru kuvasta

Huttaroo-yritys valmistaa kuvista koruja. Ehdottomasti hauska tapa ikuistaa lasten piirrokset tai kädenjälki! Sopii mielestäni hyvin myös perheeseen, jossa lapsi on siirtynyt ajasta ikuisuuteen ❤️

Vanhemmalle


Lahjakortti

Lahjakortti! Se on yksi parhaimmista keksinnöistä mitä maa päällään kantaa. Lahjakortin voi ostaa esimerkiksi ruoka- tai vaatekauppaan, jolloin voidaan helpottaa perheen arkea ruokaostoksissa, tai antaa mahdollisuus ostaa itselle uutta mukavaa vaatetta (pstt! mahdollisen vaatekaupan lahjakortin mukaan kannattaa laittaa lappu siitä, että lahjakortti on saajan omia ostoksia varten eikä lapsen ostoksia varten. Vanhemman tulee niin herkästi ostettua muuten vaatteita vain lapselle!). Lahjakortti voi kuitekin olla oikeastaan mihin tahansa mihin keksit sen ostaa. Lahjakortin plussa on se, että sen voi käyttää silloin kun sille on aikaa ja siltä tuntuu.

Miten olisi tänä vuonna vaikka siivouslahjakortti yhden kerran kunnon täyssiivoukseen? Lahjakortti lastenhoitoon?

Lahjoitus

Moni lahjoittaa joulukorttirahansa hyväntekeväisyyteen sen sijasta, että lähettäisi kortteja. Jos saisin nyt päättää mihin tekisin lahjoituksen, tekisin sen ehdottomasti sairaalaklovneille. He tekevät pyyteettömästi upeaa työtä lasten viihtymiseen, kipujen ja pelkojen poistamiseen ja sairaalan muuttamiseen hieman helpommaksi paikaksi lapsille ja perheille. Sairaalaklovnien jatkuvuus ei ole itsestäänselvää, ellei rahaa toimintaan saada. Moni vanhempi olisi varmasti onnellinen myös kuullessaan, että ostetun lahjan sijasta rahaa on mennyt tärkeään kohteeseen! Sairaalaklovnien kaupasta on saatavilla mahtavia aineettomia lahjoja, olisiko vähän hihitystä vai vierailu lapsen luona? tsekkaa täältä! 💛💛💛

Hemmotteluhoito

Osta väsyneelle ja stressaantuneelle äidille tai isälle hemmotteluhoito esimerkiksi kauneushoitolaan tai hierontaan. Se voi olla esimerkiksi kasvohoito, jalkahoito, päähieronta, mitä vain saajan mieltymyksen mukaan. Joskus on myös mukava koittaa jotain uutta, esimerkiksi rentoutuskelluntaa, intialaista päähierontaa, aromaterapiaa tms. Kauneushoitolaan voi myös ostaa avoimen lahjakortin, jolloin lahjan saaja voi valita mieleisensä hoidon.

Mukavaa & rentoa

Jos tiedät lahjan saajan koon, voi hänelle ostaa myös esimerkiksi vaatetta. Lämmin fleecetakki, villaneule, paksut villasukat.. Sairaalan käytävät ja huoneet ovat vilpoisia, joten villasukkia kuluu ja neuleita menee. Sairaalassa kaikista paras on paksuissa villasukissa ja hieman ylisuuressa neuleessa. Sairaalahuoneen tuolit ovat jo tarpeeksi kovia, joten vaatteiden ei enää tarvitse puristaa päällä! Keksisitkö ostettavaksi jotain muuta mukavan ja rennon tunnelman saajaa? Kynttilöitä? Ehkä jotain käsin tehtyä?


Omatekemä lahjakortti

Voisitko kuvitella antavasi vanhemmalle lahjaksi vaikka lastenhoitoa tai leffaillan yhdessä kanssasi? Onko sinulla joku erityistaito esim.jalkahoito/käsihoito tms jonka voisit toteuttaa saajan kotona vaikka lapset olisivat paikalla? Lahjakorttihan voisi olla vaikka viikkosiivoukseen, tai siihen että seuraavan kerran kun lapsi joutuu sairaalaan, teet perheelle ruokaa kotiin tai käyt kaupassa? Viihdytät ehkä mahdollisuuksien/tarpeen mukaan sisaruksia? Taivas vain on rajana, mutta saaja varmasti enemmän kuin otettu. Kokeile :)

Päivittäistarvikepaketti

Oletko miettinyt lahjapaketin kokoamista? Voit ostaa vaikka sangon, korin tai lahjakassin, ja täyttää sen erilaisilla tuotteilla. Minkälaista saippuaa taloudessa käytetään, entä shampoota/hoitoainetta, dödöä, hiustuotteita, rasvoja? Jos et tiedä, voit ostaa vaikka pieniä matkapakkauksia, jolloin ei haittaa vaikka tuoksu/valmistaja ei olisi se suosikein. Pakettiin voi laittaa myös jotain pientä syötävää (suklaata, pähkinöitä tms) tai täyttää korin ihan pelkällä herkkusyötävällä. Valitse mukaan sellaista, joka ei heti mene vanhaksi, jolloin saat paketille runsaasti käyttöaikaa.


Rahalahja

Raha on tylsä lahjaidea. Vai onko? Heikossa taloudellisessa tilanteessa olevalle perheelle raha saattaa tosiaan lämmittää sydäntä todella paljon. Ei nyt puhuta mistään satasista, vaan pienistä summista, jotka voivat auttaa vaikka ruuan ostamisessa, harrastuskulussa, auton tankkaamisessa, lääkkeiden ostamisessa. Moni haluaa muistaa toisin, mutta tämäkin "tylsä" vaihtoehto kannattaa pitää mielessä etenkin, jos tietää heikon rahatilanteen ja mitään muuta tarpeellista/fiksua ei keksi.

Vaikka monilla joulun kuviot ovat selvillä jo viikkoja, tai jopa kuukausia ennen, voi moni asia toisaalta vaikuttaa siihen, ettei näin ole. Eli jos olet vielä lahjaideoita vailla, tässä toivottavasti jotain, johon voit tarttua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti