perjantai 19. huhtikuuta 2019

Lapsimessuterveisiä!

Pienen pojan elämää-blogi oli tänäkin vuonna lapsimessuilla katselemassa, tutkimassa ja ihmettelemässä kaikkea sellaista, joka voisi tavalla tai toisella koskettaa erityislapsiperheitä.

Jokavuotinen wau on toki lastenvaatepisteet, joissa tuntuu löytyvän toistaan ihanempia vaatteita lapsille ja aikuisille. Tänäkin vuonna sieltä tarttui toki jotain ihanuuksia mukaan, mutta messualue käsitti myös ihan hurjan paljon kaikkea muuta hauskaa ja hyödyllistä!

Itse kävin messuilla kahtena päivänä, vähän eri kokoonpanolla ja agendalla eri päivillä. Ensimmäisenä päivänä kahden tytön kanssa ja toisena päivänä Kasperin kanssa. Ekana päivänä enemmän kiinnosti samaan aikaan olleet eläinystäväni- ja ELMA-messut, joissa tytöt pääsivät osallistumaan myös kepparikisoihin, ja niistähän riitti puhetta vielä moneksi päiväksi! Toisena päivänä vierailimme messuilla Kasperin kanssa. Ensimmäisenä päivänä messuilla hurahti aika monta tuntia, mutta Kasperin voinnin vuoksi ei ihan kauaa enää sunnuntaina oltu. Jotain messuilta kuitenkin tarttui mukaan, tuotteita, ajatuksia ja ideoita!


Aika aluksi bongasimme messuilta ihanan "Lapset luontoon" Luontohetkiblogin ja Eräipanan pisteen, jossa oli esitelty erilaisia ulkoilumahdollisuuksia lapsiperheille ja jossa sai luupilla tutkia erilaisia luonnon materiaaleja. Olipa pisteellä jopa lihansyöjäkasvikin, joka tosin oli ollut jo ilmeisen monen tutkittavana ja yrittänyt saalistaa jo useamman tutkijan sormia. Tyttöjen keppihevoset pääsivät myös tutkimaan luonnon materiaaleja. Toisena päivänä kävimme myös Kasperin kanssa pisteellä ja erityisesti kävyt olivat ihana juttu! Kasper sai mukaansa yhden kävyn, jolla on saatukin hauskoja leikkejä aikaan. 

Meidän ihanan "käpynauruvideon" viime kesältä voit käydä katsomassa pienenpojanelämääblogi- instassa täältä! 💗


Olipa pisteella tuttujakin asioita, nimittäin Leijonaemojen Perhe edellä puuhun- hankkeen esitteitä. Itse toimin tässä hankkeessa vapaaehtoisena. Kyseessä on erityislasten perheille tarkoitettu hanke, jossa haetaan erilaisia kokemuksia luonnon ja eläinten kautta, nautitaan perheenä tekemisestä ja yhteisestä ajasta ja panostetaan siihen, että kaikki pääsevät mukaan yhteiseen tekemiseen.Löydät Perhe edellä puuhun- hankkeen sekä Facebookista että instasta

Me olemme jo jonkin aikaa miettineet paljon sitä, miten saisimme koko meidän perheen paremmin ulos. Tarvitaanko siihen erilaisia apuvälineitä? Vai onko kyseessä enemmän jaksaminen ja motivaatio, se, miten saisi kehitettyä erilaisia ratkaisuja, jotta lähteminen ja ulos fyysisesti meneminen olisi helpompaa? Tänä kesänä ajattelimme panostaa ulkoiluun! Keksiä erilaisia keinoja lähteä metsään, luontoon, ulkoilemaan, retkeilemään! Ja jakaa niitä vinkkejä ja ajatuksia myös täällä blogissa. 

Jos sinua kiinnostaa ulkoilu ja liikkuminen erityislapsiperheessä, tule Salmen ulkoilualueelle 18.5.2019 kokeilemaan toimintavälineitä Malike meets Kenguru-tapahtumaan! Lue lisää täältä!

Tältä ihanalta messupisteeltä mukaamme tarttui tämä valloittava retkikeräily - väritettävä ja raksitettava paperi, jossa on erilaisia retkiä, jotka useammassa lapsiperheessä on hyvin toteutettavissa ja erityislapsiperheessäkin soveltaen. Tätä lähdemme itse tänä kesänä toteuttamaan ja katsotaan mitä tuleman pitää! Retkikeräily-paperin voit itselle tulostaa täältä! 


Hauska pieni piste löytyi messuilta myös, nimittäin Moskinto-laastarit! Tämä ihanan pieni laastari on tarkoitettu hyttysen pureman hoitoon lapsille. Laastarissa ei ole lääkeaineita tai kemiallisesti vaikuttavia aineita. Ajatellen itse esimerkiksi aistiyliherkkiä lapsia, joille kutina voi olla todella vaikea asia, voisi nämä olla kokeilemisen arvoisia! Katsotaan ja odotetaan ensimmäistä hyttysenpistoa, niin päästään testaamaan! ;)


Sos-lapsikylän pisteelle oli toteutettu ihana "Mikä on kotona tärkeintä?"-taulu, johon lapset saivat timanttitarroilla käydä valitsemassa, mikä siellä kotona oikeasti on tärkeintä. Onneksi timantin sai laittaa useampaan kohtaan, sillä taulussa oli niin paljon ihania vastauksia, eikä tytötkään oikein tienneet, minkä valita ykköseksi. Vähän yllättäen kuitenkin ykköspaikan sai "ruokaa jääkaapissa". Kun ajatellaan asiaa pidemmälle, niin ymmärrämme, että ne asiat, joita itse pidämme aikuisina tärkeimpänä, ei välttämättä aina ole se absoluuttinen totuus. Lapset pitävät tärkeinä juuri sitä perusturvallisuutta, lämpöä ja läheisyyttä, läsnäoloa, hyvää ravitsemusta ja huolenpitoa.


Babyscreen-tutkimus oli messuilla myös edustettuna. Emme ole nyt kohderyhmää, kun en ole odottaja tai pienen vauvan vanhempi, mutta tässä ehdottoman varteenotettava vaihtoehto, jos kuulut kohderyhmään! Babyscreen on siis sekä Helsingin yliopiston, että HUSin tutkimus, jossa tutkitaan lapsilta perinnöllistä alttiutta sairastua tyypin 1 diabetekseen ja keliakiaan. Tutkimukseen voi ilmoittautua mukaan, jos synnytyssairaala on Espoon sairaala tai Naistenklinikka ja asuinmaa on Suomi. Näyte otetaan napanuorasta syntymän jälkeen. Lue lisää tutkimuksesta Terveyskylästä!


Lapsimessujen (meidän mielestä) paras vakiokohde on ilman muuta Allomaari! Allomaarista saa valtavan paljon erilaisia terapiavälineitä ja leikkivälineitä, niin tavisperheisiin, kun erityislapsiperheisiin. Erilaisten leikkikalujen ja terapia-apuvälineiden avulla lapsi oppii ja kehittyy ihan huomaamatta! Meillä Allomaarin terapialeikkituotteita on käytetty jo pidemmän aikaa ja koska valikoima on niin laaja, niin leluja ja välineitä on riittänyt tilanteeseen kuin tilanteeseen. (Lue mm. yhteistyöpostaus "leikkiä ikä kaikki" täältä).


Allomaarin pisteeltä saimme taas ihania leikkivälineitä; eläinäänipalapelin ja matkivan papukaijan! Näistä kirjoitellaan myöhemmin lisää blogiin, kun saadaan paremmin testiin ja nappastua vähän uusia kuvia!


Tänäkin vuonna mahtavan ihanat messut, joskin aikaa olisi voinut olla enemmän. Lapsien kanssa kiertäessä on aina muistettava heidän jaksaminen ja mistä ovat kiinnostuneita. Monesti ne eivät välttämättä kohtaa meidän aikuisten kiinnostuksen kanssa, mutta tänäkin vuonna selvittiin aika kivasti yhteispelillä. Päällimmäisenä mieleen jäi juuri tuo ulkoilu ja retkeily, ja tuntui että messuvierailun aikana oikein retkeilukärpänen puri ja ideat lähtivät laukkaamaan! Soveltamista tarvitaan varmasti, mutta onneksi siihenkin on olemassa jo paljon erilaisia apuja ja ideoita ja niitä voi myös itse kehitellä lisää.

Ehkä kevät tuo meidänkin perheeseen retkeilyn taas uudestaan, mahtavaa 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti