maanantai 1. tammikuuta 2018

Uusi maksu- ja paperinpyöritysvuosi erityislapsiperheessä

Uusi vuosi pyörähti taas käyntiin. On ihanaa, uusi vuosi täynnä mahdollisuuksia. Monessa perheessä, jossa sairastetaan, vuodenvaihde on kuitenkin todella raskas, varsinkin taloudellisesti. Monikaan ei ajattele, miten suuret kustannukset voivat sairastamisesta/erityisyydestä koitua. Pieniä kustannuksia ne toki ovat todellisten kustannusten varjolla, mutta harvoissa perheissä pärjätään ihan omilla tuloilla sellaisten kustannusten keskellä. Kiitos yhteiskunnan tukimuotojen, on monella mahdollisuutta saada taloudellista apua sairastamismenoihin. Osa ottaa lainaa, osa säästää kuukausia maksaakseen vuodenvaihteen jälkeen koituvat kustannukset.


Vuodenvaihde aiheuttaa paljon muutakin. Itse olen kovin järjestelmällinen semi-perfektionisti, jolle helpointa on, että kaikki paperit ovat omalla paikallaan ja varsinkin löydettävissä silloin, kun niitä tosissaan tarvitsee. Vuodenvaihteessa järjestelen uudet kirjekuoret matkakorvaushakemuskopioita/korvauspäätöksiä varten, maksettuja sairaalalaskuja varten ja haettuja vakuutuskorvauksia varten (lähinnä tytön sairaskulu+ perheen matkavakuutus). Tällöin kopiot hakemuksista ja päätökset matkakorvauksista (+taksikuitit) sekä maksetut sairaalalaskut pysyvät kirjoissa ja kansissa ja on hyvin kätevä tarkistaa sieltä, minkä verran on kerryttänyt maksukattoa. Sen lisäksi olen kehitellyt resepteille omat taulukot, joihin kirjaan aina ko.läkkeen kohdalle milloin sitä on haettu apteekista ja minkälainen määrä. Lääkkeitä on niin paljon, ettei koskaan muista. Samaan taulukkoon voin kirjata sen, milloin resepti menee vanhaksi tai tyhjäksi, joten pysyn hyvin kirjoilla. Minulla on tämä sama taulukko käytössä meillä kaikilla kolmella, ja pitää kyllä sanoa että en kovin montaa kertaa ole tämän avulla unohtanut tai joutunut pulaan. Suosittelen! 


Erilaisia taulukoita, tuntilistoja, uudet matkakorvaushakemukset, kuntoutuspapereita, uusitut lääkelistat ja päiväohjelmat, apteekkiostoslistat, vakuutuspapereita, valmiiksi itketyt itkut tulevista maksuista, joista jokainen toivoo vain selviävänsä...


Kelan korvaaminen sairaalamatkakulujen maksukatto on 300€/ henkilö. 
Meidän perheessä siis kaikki kolme kerryttää omaa maksukattoa ja lapsilla maksukatot tulevat täyteen viimeistään helmikuun aikana (yhteensä 600€ siis). Oma matkojen maksukatto ei onneksi täyttynyt yhtä vauhdikkaasti viimevuonna, mutta matkakuluja kannattaa silti kerätä ylös, koska koskaan ei tiedä mitä tapahtuu esimerkiksi seuraavana syksynä. Matkakustannuksia voi hakea takautuvasti puoli vuotta ja korvaus on julkisten mukainen tai oman auton käytöstä 0,2€/km. Kelataksin käyttöön tarvitsee perustellun syyn ja kelataksitodistuksen, jonka voi lähettää jo etukäteen kelaan (paljon taksia tarvitsevat kannattaa pyytää pitkäaikainen todistus, jotta joka käynniltä ei tarvitse omaa). Kiistelty asia on se, tarvitseeko todistusta ollenkaan ja KYLLÄ, tarvitsee. Jos sinulta ei sitä juuri sillä kertaa kysytty, ei se tarkoita, ettei sitä tarvitsisi olla. Kela voi tehdä esimerkiksi pistotarkistuksia matkakorvausasioissa, ja pahimmillaan joudut lähettelemään koko vuoden kaikilta käynneiltä erikseen todistukset. Matkojen omavastuu on 25€/suunta (tai alempi jos kulu ei ole ko.summaa suurempi) ja se kerryttää matkakattoa. Ylimenevä osuus korvataan vaikkei katto olisi täynnä. Matkakaton täytyttyä korvataan kustannus kokonaan. 

Terveydenhuollon maksukatto on 691€.
Luojan kiitos tämä koskee koko perheen yhteisiä sairastamismenoja. Kun maksukatto on täynnä, se koskee siis aikuista ja alaikäisiä lapsia, eli koko perhe kerryttää samaa kattoa. Tämä on meillä täyttynyt vuosittain viimeistään helmikuun lopulla. Mukava summa maksettavaksi näin alkuvuodesta, mutta toisaalta on aika mukava sitten loppuvuodesta, kun sairaalalaskuja ei tipahtele samaan tahtiin. Terveydenhuollon maksut ovat hieman sairaanhoitopiiri-riippuvaisia, mutta esimerkiksi husin alueella maksut ovat  nousseet 2018 (!!!). Poliklinikkamaksu on 37,20€/lääkärikäynti (tai hoitajakäynti 32,70€) ja hoitopäivämaksu (noussut yli kympillä) 48,90€. Terveyskeskuksen maksu on 16,40€, mutta sitä ei peritä alle 18-vuotiailta. Alle 18-vuotiailta peritään erikoissairaanhoidossa kyllä samalla tavalla maksut, mutta 7 maksullisen sairaalapäivän jälkeen sairaalaosastopäivät ovat maksuttomia, eli vain 7 ensimmäistä vuorokautta maksaa. Lääkärintodistuksesta maksu on enintään 50,80€ (tämäkin noussut yli kymmenellä eurolla).

Maksukattoon lasketaan terveyskeskusmaksut, fysioterapiamaksut, sarjahoitomaksut, sairaalan poliklinikkamaksut, päiväkirurgiset maksut, lyhytaikaisen laitoshoidon maksut, yö- ja päivähoidon maksut ja kuntoutushoidon maksut, mutta ei esimerkiksi hammashoitoa, sairaankuljetusta, lääkärintodistuksia tai yksityislääkärin lähetteellä tehtyjä laboratoriotutkimuksia tai kuvantamistutkimuksia.

Huh, ennen tämän kirjoittamista en edes tajunnut, että maksut nousivat jälleen :(

Lääkkeiden maksukatto on 605,13€
Lääkkeiden vuosiomavastuu on henkilökohtainen, eli meidän kolmihenkisessä perheessä se siis tarkoittaa sitä, että kaikki kolme kerryttää omaa kattoaan. Ennen maksukaton täyttymistä lääkkeistä saa vain sen korvauksen, joka lääkkeelle on yleisesti annettu tai joka on sinulle henkilökohtaisesti myönnetty (peruskorvaus 40%, alempi erityiskorvaus 65% tai ylempi erityiskorvaus 100% valmisteen hinnasta). Lääkekaton täytyttyä maksat loppuvuoden jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,5€ omavastuun. Meillä, niinkuin lukuisilla muilla erityislapsiperheillä on kuitenkin se tilanne, että moni lääkkeistä on ei-korvattavia, jolloin ne eivät kerrytä lääkkeiden maksukattoa ollenkaan. Maksukatto Kasperillakin kyllä kertyy täyteen heti ensimmäisestä apteekkireissusta, mutta silti lääkekaton täyttymisen jälkeenkin lääkekustannukset ovat ei-korvattavien valmisteiden takia satasia kuussa. Tällaisille ei-korvattaville lääkevalmisteille kun ei vaan löydy korvaavia valmisteita, joihin vaihtaa. Siihen voi olla monta syytä. Ihmiset ihmettelevät, kuinka voi olla korkea lääkekustannukset, vaikka on kehitetty maksukatto. Kyllä, olisivat ne vielä hurjan paljon korkeammat, mutta lääkekatto ei ihan jokaista käyttäjää kummasti helpota.

Vuosiomavastuun lisäksi yli 18-vuotiailla on vielä 50€ alkuomavastuu lääkkeissä, jonka maksettua saa lääkkeen korvauksen ylimenevästä osasta, lapsilla tätä alkuomavastuuta ei ole.

Näiden maksukattojen lisäksi maksettavaksi tulee eri yhdistysten ja liittojen jäsenmaksut. On oma päätös kuulua niihin, mutta kyllä ne tällaisessa sairastamiskaaoksessa tuovat lohtua, tietoa ja tukea. Jäsenlaskutukset vaan tuppaavat kaikki tulemaan maksuun suurinpiirtein samaan aikaan.

Tervetuloa vuosi 2018! 
Toivottavasti olet edes hieman armollisempi. <3

3 kommenttia:

  1. Onpas korkeat maksut ja mitäs, kun on kyseessä erittäin Pienituloinen, Vammainen Aikuinen, jonka käytännössä pitäisi valita ruoan ja -lääkkeiden välillä. Kuitenkin Hyvää Uuttavuotta 2018!

    VastaaPoista
  2. Kannatttaa muistaa Veronmaksukyvyn alentumisvähennys verotuksessa, jota myönnetään isojen sairauskulujen perusteella 17 000 euron vuosituloon asti, osittaisena 27 000 euron. (Kohta 2.6 https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48275/verohallinnon-yhten%c3%a4ist%c3%a4misohjeet-vuodelta-2017-toimitettavaa-verotusta-varten/ )

    VastaaPoista
  3. Miten voitte? Toivottavasti kaikki mallillaan uudessa kodissa.

    VastaaPoista