tiistai 19. syyskuuta 2017

Erityisvaatetuskustannukset (poimittu vammaispalvelulaista) & yhteistyöpostaus Maiccola:n kanssa!

On paljon asioita, jotka tulevat erityislapsen kanssa aika puun takaa. Sellasia, joihin ei osaa valmistautua, ennen kun ne osuvat omalle kohdalle. Yksi sellaisista asioista on lainmukaiset tukimuodot, joista loppujen lopuksi saa todella vähän tietoa juuri niiltä, jotka olisivat oikeita ihmisiä neuvomaan näiden tukien kanssa. Sosiaaliohjaus on ollut pitkään aika huonolla tolalla, ja näistä oikeuksista kuulee nykyään lähinnä yhdistysten, järjestöjen ja vertaisten avulla.

Postaus on yhteistyöpostaus Suomalaisen käsityöyrityksen Maiccolan kanssa. <3

Yksi tällaisista etuuksista/ oikeuksista on oikeus ylimääräisten vaatekustannusten korvaukseen. Vammaispalvelulain 9§ mukaan vammaiselle henkilölle korvataan hänen vammansa tai sairautensa edellyttämän tarpeen mukaisesti ylimääräiset kustannukset, jotka aiheutuvat vamman tai sairauden edellyttämän vaatetuksen hankkimisesta. Korvauksia ylimääräisiin vaatekustannuksiin myönnetään määrärahojen puitteissa, kunnan on varattava määrärahat tarkoitukseen kunnassa esiintyvän tarpeen mukaan. Helpointa näitä määrärhasidonnaisia tukia on saada alkuvuodesta, koska silloin kunnan on vaikeaa vedota määrärahojen loppumiseen. Kuntakohtaisesti määrärahasidonnaiset tukitoimet voidaan myös päättää kohdentaa tietyt edellytykset täyttäville vammaisille henkilöille, mikäli määrärahat eivät riitä kaikille hakijoille. Kunnan oma sosiaalityöntekijä osaa (tulee osata) kertoa, mitkä ovat nämä edellytykset, joten sitä kannattaa kunnasta kysyä.

Vammaispalveluasetuksen 18§ mukaan vammaiselle henkilölle korvataan ylimääräiset vaatekustannukset, jotka johtuvat vamman tai sairauden aiheuttamasta vaatteiden tavanomaista suuremmasta kulumisesta tai siitä, että henkilö ei vammansa vuoksi voi käyttää valmiina ostettavia vaatteita tai jalkineita.

Joissain tapauksissa vaatteet saatetaan joutua valmistamaan mittatilaustöinä. Tällaisia tilanteita voi tulla esimerkiksi proteesien käytöstä, vaikeista ihosairauksista, fyysisistä poikkeavuuksista tai erilaisten apuvälineiden käytön johdosta. Samoista syistä vaatteet saattavat kulua paljon tavanomaista nopeammin ja käyttöikä saattaa olla huomattavasti lyhyempi.

Meillä pojalla on useampia sellaisia sairauksia, tai vammoja, jotka edellytävät osaltaan jo nyt erityisvaatetuksen tarvetta. Avanteen vuoksi housut+paita yhdistelmän käyttö on mahdotonta, koska pienet vikkelät kädet (varsinkin yhdistettynä uhmaan) irroittavat avannepussin sadasosasekuneissa ja no, siitä nyt tietää mitä siitä seuraa. Päivävaatteiden alla on pidettävä jatkuvasti bodyä, ja kun pieni mies kasvaa, myös vaatekoot kasvavat. Jo nyt saa aikalailla hakemalla hakea, jotta löytyisi oikean kokoisia bodyja alle. Pian me joudumme nekin tilaamaan mittatilaustyönä. Ystävän kanssa tilasimme muutama kuukausi sitten jo ulkomailta tällaisia isompikokoisempia bodyja juuri sen takia, ettei suomesta enää meinaa löytyä. Normaalien vaatemerkkien bodyt alkavat loppumaan 98-kokoon, joka meillä on nyt käytössä. Monista syistä vaatteiden materiaali pitää myös olla laadukasta ja sellaista, jolle iho ei reagoi. Vaatteita pestään normaalia enemmän, joten laatu on ensiarvoisen tärkeää, ja vaatteen pitää kestää jatkuvaa pesemistä ja suurempaa kulutusta. Avannepussi esimerkiksi leviää aika usein, jolloin vaatteiden tulee kestää hieman muutakin kuin vesipesua.

Olen lähiaikoina etsinyt Kasperille isompikokoisempia vaatteita aika kovalla työllä, varsinkin kokohaalareita, jotka toimivat ns.leikkiasuina. Tällaisia kyllä löytyy, mutta koot alkavat loppumaan niissäkin. Leikkiasut ovat tällaisia ohuemmasta materiaalista tehtyjä haalareita, joita voi pitää sisäkäytössä päivisin. Leikkiasuissa on se hyvä puoli, että yleensä niissä on vetoketju, ja materiaali on hyvä iholle ja hengittää. Meillä näistä tykätään erityisen paljon, koska niiden riisuminen on helppoa ja nopeaa, avannetouhut saa hoidettua kätevästi alas aukeavan vetoketjun avulla, vaipanvaihto ja katetrointi onnistuu kätevästi ilman, että vaatetta tarvitsee kokonan riisua päältä. 

Tämän ajatuksen tiimoilta, lähdin hakemaan yhteistyötä yksityiseltä käsityöfirma Maiccola:lta. Katselin heidän sivuja ja ihastelin aivan ihania kuoseja ja äärettömän kauniita ja taidokkaita vaatteita. Maiccolan omistaja lähtikin mieluusti yhteistyöhön, ja sen tuloksena syntyi Kasperille juuri täydellisen kokoisia ja näköisiä leikkiasu-haalareita, jotka pääsivät meillä heti käyttöön. Sain toivoa värejä, kuoseja ja kaikkea, mikä liittyi haalareiden valmistukseen aina koosta vetoketjun paikkaan. Kiitos ihanasta yhteistyöstä, toivottavasti moni muukin löytää Maiccolan kauniit ja uniikit vaatteet <3

Maiccola (käy tsekkaamassa facebookista!) valmistaa lasten vaatteet ja asusteet tilaustyönä ja ne kaikki valmistetaan Suomessa. Asiakas saa valita itse kankaat, joita vaatteissa käytetään, ja kankaissa on aivan mielettömiä ihanuuksia! Vaatteiden mitoituksia, vetoketjun paikkaa ym.voi myös muokata tarpeen mukaan, joten vaatteista saa siis ihan oman näköisiä. Kangasvalikoimaankin voi vaikuttaa esittämällä toiveita. Meille löytyi suoraan valikoimasta aivan ihanat kankaat ja lapsen (äidin) lempivärejä; minttua, mustaa ja keltaista! Maiccolan valikoimaan kuuluu pipot, haalarit, paidat, housut, tunikat, mekot ja legginssit. 


Ykköslempparihaalarimme <3 Siiri keinuu-kangas, johon olen aivan in love.Kiitos ihanasta yhteistyöstä <3 

Käykäähän tutustumassa tarkemmin erityisvaatekustannusten korvaamiseen ja kysykää tukea ja neuvontaa omalta sosiaalityöntekijältä; hän on velvollinen kertomaan kaikista tukimuodoista. Vammaispalvelulain nojalla kunta on velvoitettu korvaamaan normaalin vaatetuksen ja erityisvaatetuksen välisen erotuksen. Sitä, mikä erityisvaatetus on, ei ole rajattu, vaan se perustuu yksilölliseen harkintaan ja asiakkaan tilanteeseen, joten suosittelen rohkeasti hakemaan ja kysymään asiasta lisää!

2 kommenttia:

  1. Nosh:lla on myös leikkihaalareita 110/116 asti, ihanat ja kestävät materiaalit.

    VastaaPoista
  2. Edelliseen vielä, jotkut haalareista menee jopa 134/140. Piti oikein miettiä niin eipä näitä kokoasuja ole monella valmistajalla isommissa koissa.

    VastaaPoista