keskiviikko 9. elokuuta 2017

Koulun alku ja hullua taksihärdelliä (!!)

Huomenna alkaa meidän kunnassa koulu. Lapset odottavat kesäloman jälkeen näkevänsä tutut kaverit ja koulun, osa aloittaa ihan uudessa koulussa tai uudella luokalla, jopa ihan ensimmäisen päivänsä koulupolulla. Oma tyttäreni menee nyt toiselle luokalle.

Oman erityisyytensä vuoksi tyttäreni kävi ensimmäisen luokan hieman hajautetusti ja mukautetusti eri opetusmuotojen välillä. Keväällä hänet kuitenkin siirrettiin muodollisesti isoon normaaliin luokkaan, mutta luokkapaikka jäi erityisluokalle virallisesti. Isossa luokassa opettaja jäi pidemmälle sairaslomalle, ja häntä on sijaistanut useampi opettaja. Kevään lopussa sekä erityisluokan opettaja, että ison luokan sijainen jäivät pois, eikä vielä näin päivää ennen koulun alkamista minulla ole tietoa uusista opettajista. Sen ehkä näkisi jostain, mutten tiedä, onko sen tiedon kaivamisella juuri nyt merkitystä.

Tyttäreni terveydentilan vuoksi hänellä on myös koulutaksikuljetus. Viime lukuvuonna koulutaksikuljetus oli henkilökohtaisella kuljetuksella, jota luulin tällekin vuodelle haettavaksi. Päätöksessä asiasta ei ole mainintaa, mutta erityisjärjestelyiden vuoksi käydyissä sähköpostikeskusteluissa käy ilmi, että kuljetukset on tilattu elokuulle kevään mukaisina, eli yksilökuljetuksina. Terapiaan tyttäreni kulkee kahdesti viikossa vakikelataksilla. Nämä kyydit on myös sovittu etukäteen ja ne hoitaa eri firma, mutta meille tuttu ihana firma (johon oikeasti voin luottaa). Viime keväänä koulutaksikuljetuksien luotettavuuteen ei voinut aina nojata, eikä lasta voinut laittaa kouluun ilman puhelinta, jos jotain sitten kävisi. Onneksi koululla avustaja pääsääntöisesti odotti tyttäreni kanssa koulutaksia, joten kaikki poikkeavuudet oli huomioitavissa.

Tänään on keskiviikko ja koulut alkavat huomenna aamulla. Tänään tulleen wilma-viestin mukaan koulutunnit onkin siirretty jatkossa niin, että klo 12päättyvät tunnit päättyvätkin 12:05 entisen 12:30 sijaan. Tämähän minun olisi pitänyt (??) lukea jo etukäteen koulun nettisivuilta, jossa en koskaan käy, mutta (tyhmänä) odotin, että tällaisista aika isoista muutoksista viestitettäisiin huoltajille wilmassa, noh, turhaan. Tai joo, viestitettiin, 20tuntia ennen koulun alkamista. Juuri tällä viikolla sovin kaikki vakikelataksikyydit niin, että tyttäreni haetaan koululta, eikä hänellä jää yksin odotusaikaa kuin vain 15minuutia. Tämän tuntimuutoksen vuoksi odotusaikaa yksin jäisi noin 40 minuuttia. Aurinkoisessa mukavassa syyssäässä on varmasti mukava odottaa puistossa leikkien, mutta mitä kun sataa vettä?

Toisena terapiapäivänä tyttö tulee ensin kotiin ja lähtee siitä sitten erillisellä kelataksilla. Toisena päivänä terapia on jo sen verran aiemmin, että kotiin kerkeäminen on siinä ja siinä. Taksifirmaan soiteltuani sain kuulla, että kyydissä tulee useita muitakin lapsia, eikä varmaa aikaa kotiintulolle osata sanoa. Täten minun pitäisi päättää kahdesta seikasta: odotuttaako tytärtäni yksin koulun pihalla 40 minuutia (jatkossa ehkä mahdollisuus odottaa jossain luokassa sisällä) vai luottaako siihen, että hän pääsee 25minuutin sisällä koulutaksin saapumisesta kotiin, jotta ehtii kotipihaan tilattuun kelataksiin?

Miksi kyydissä on muitakin, jos kyydit on tilattu yksilökuljetuksena?

Kello on 17:21, eikä vieläkään ole tullut viestiä huomisen kouluaamun hakukellonajoista. HUOMISEN AAMUN! Sellaisessa perheessä, jossa vanhemmat ovat vain kotona, lapset ovat isompia, tai lapset ovat esimerkiksi terveitä ikätasoisiaan, ei varmasti olisi tällaisessa tilanteessa hätää. Me erityislapsiperheet putoamme todellakin väliin näissä asioissa. Me emme voi aina jättää kaiken suunnittelua "huomiselle" tai seuraavalle viikolle, emme todellakaan. On paljon asioita, joita me oikeasti joudumme suunnittelemaan viikkokausia eteenpäin. Mitä jos meillä olisi huomenna aamulla lääkärikäynti pojan kanssa? Tai minulla töihin meno tiettyyn kellonaikaan? Mistä minä osaisin suunnitella oman aikatauluni, hoitajan tarpeen ym. (joka pitää ilmoittaa edellisessä kuussa), jos en tietäisi seuraavan aamun kellonaikaa, jolloin lapseni koulutaksi saapuu. Sitäpaitsi lapsi on huoltajan vastuulla taksiin astumiseen asti, vaikka taksi olisi myöhässä.

Tyttäreni on käynyt viimevuoden lyhennettyä koulupäivää kuormituksen vähentämiseksi. Kukaan ei ole tehnyt päätöstä lyhennetyn päivän purkamiseksi, mutta rehtorin mukaan se normaalisti kumoutuu lukukauden alussa. Edelleenkään en tiedä, mitä seuraavat viikot tuovat mukanaan. Käykö lapseni lyhennettyä päivää, jos/jos ei, niin kuka siitä päättää? Se uusi sijainen isolla luokalla, se uusi erityisopettaja pienluokalla, hoitopaikan poliklinikan lääkäri (joka ei seuraa lapsen työskentelyä koulussa) vai minä? Kaikki yhdessä, millä ajalla?

"Kaikki hoituu", sanoi joskus joku fiksu. Hoituu varmasti, mutta olisi paljon helpompaa, jos asiat sujuisivat ja jokainen osapuoli otettaisiin huomioon. Yksilön huomioiminen ryhmässä ei ole koskaan helppoa, mutta siihen on meidän kaikkien pyrittävä ihan muidenkin asioiden kanssa. 

Koska ehdin jo perua huomisen iltapäivän koulutaksikyydityksen (kun en tiennyt muuttuneista koulunkäyntiajoista), tyttäreni joutuisi odottamaan koulun pihalla ensimmäisen jännittävän koulupäivänsä jälkeen 40 minuuttia kelataksia, jolla tuttu taksikuski vie hänet toista kertaa uuteen terapiaan. Lähipiiristä kaikki ovat töissä, opiskelemassa, tai muuten vain kiinni. Onneksi saimme järjestettyä niin, että meidän hoitaja kotoa lähtee Kasperin kanssa koululle tyttöä vastaan, ovat porukalla puistossa sen 40min odottamassa kelataksia, jonka jälkeen hoitaja palaa Kasperin kanssa kotiin. Homma "selvä", onneksi hoitui näin "helposti".

Mutta huh, Kasperille nousi kuume.

Meneekö paletti sittenkin ihan sekaisin?

Kello on 17:46. Päässä on yhtä kaaosta, eikä taksiaikataulujakaan ole vielä tullut. Otan uuden kupillisen kahvia ja jään odottamaan mitä tapahtuu. Ei auta kuin mennä päivä kerrallaan. Joskus vain toivoisi, että eläisimme ihan normaalia perhe-elämää. En sitten tiedä, olisiko tämä säätäminen yhtään sen helpompaa vaikka vakityön kanssa, mutta tässä arjessa se ei ainakaan helppoa ole.

Ihanaa ensimmäistä koulupäivää jokaiselle lapselle ja tsemppiä jokaiselle vanhemmalle!

1 kommentti:

  1. Meillä taksivuodet ovat jo taaksejäänyttä elämää, mutta muistaakseni toisinaan seuraavan aamun poikkeusaika tuli vasta edellisenä iltana. Siihenkin lienee jotkut kriteerit palvelusopimuksessa... Normaalit aikataulut tulivat aina hyvissä ajoin ja pitivät myös paikkansa. Oli tarkka minuuttiaikataulu koska taksi on pihatien päässä ja siihen aikaan siinä sitten oli ja odotti kyytiläistä 3 minuuttia. Toki taksi joskus satunnaisesti oli liikenteen vuoksi myöhässäkin.

    Ei siinä auttanut muu kuin olla valmistautunut siihen, että taksiaika voi olla klo 8:06 tai klo 8:21 tai jotain sellaista. Ja olla sopimatta sellaina päivinä, kuten koulun aloituspäivälle, menoa klo 8:30. Ajat myös saattoivat muuttua kesken kouluvuoden, jos reititykseen tuli muutoksia.

    On totta, että omaa palveluammattia tai vastaavaa minuutintarkkaa työaikataulua ei yleensä pysty yhdistämään siihen, että saattaa lapsen taksin ovesta sisään joka aamu. Toisaalta taksimatka ottaa yleensä aikaa enemmän kuin lähikouluun käveleminen, joten pääsee lähtemään aikaisemmin töihin tai muihin menoihin.

    Kivaa koulupäivää ja -vuotta teidän perheellenne!

    VastaaPoista