maanantai 5. kesäkuuta 2017

Erityisten isovanhempien hemmotteluilta

Toissaviikon torstaina järjestettiin ystäväni kanssa erityislasten isovanhemmille hemmotteluilta, ja lupasin kirjoittaa myös siitä blogiini. Ihan sen takia, että ilta oli ihan mahtava ja siitä satiin huippupalautetta, mutta myös sen takia, miten helppoa auttaminen ja hyvän tekeminen tosiaan on.

Ajatus lähti kuukausia sitten ystäväni kanssa keskustellessa, että miten paljon ne meidän vanhemmat tosissaan kantavat harteillaan taakkaa meidän ja lastenlastensa hyvinvoinnista olematta siltikään ykköspaikalla kuulemaan niitä uutisia - hyvässä ja pahassa. Ymmärrämme, että aina ei viitsi jatkuvasti häiriköidä ja kysellä raskaissa tilanteissa, ja arjessa mukana oleminen voi olla haastavaa moninkin tavoin. Isovanhemmilta puuttuu käytännössä vertaistuki kokonaan, jotain satunnaisia someryhmiä on olemassa, mutta näihin ei monikaan osaa tai halua hakeutua. Kasvokkain annettava ja saatava vertaistuki jää sosiaalisen median jalkoihin ja etusijalla ovat vanhemmat ja lapset itse. Tämän vuoksi me halusimme ottaa härkää sarvista ja järjestää (toivottavasti) unohtumattoman päivän juuri erityislasten isovanhemmille - vertaistukea, hemmottelua, kiireetöntä yhdessäoloa.

Ja sitä me saimme aikaan.

Olemme toteuttaneet aikaisemminkin kumpikin tahoillamme erilaisia hemmottelu- ja virkistyspäiviä (lue esimerkiksi blogipostaukseni "äitien ihana hemmotteluilta" ja "erityislasten äitien hemmotteluilta"), joten ihan nollakokemuksella ei lähdetty. Päätimme, että minä hoidan hemmottelijapuolen ja ystäväni tarjoilu- ja tila-asiat, ja sitten yhdessä mietimme kaiken muun. Tarkoituksena oli kuitenkin, ettei raha vaihda missään välissä omistajaa, koska teimmehän mekin tätä täysin vapaaehtoisesti omalla "vapaa-ajallamme". Lukuisia sähköposteja ja yhteydenottoja, onnistumisen hymyjä ja pettymyksen suruja, mutta lopulta meillä olikin kasassa oikeastaan kaikki iltaa varten. Mukava hyvin tarkoitukseen kelpaava tila, useita hemmottelijoita, tarjoilut ja lopuksi myös osallistujat. Olimme hieman epävarmoja aluksi siitä, saisimmeko paikalle tarpeeksi osallistujia, mutta kiinnostus ylittikin odotuksemme. Toivon, että olen osa tällaisen toiminnan alullepanemista jatkossakin.

Tällaiselle todella on tarvetta!

Hyvän tekeminen, vapaaehtoistyö on superhelppoa. Vapaaehtoistyön kenttä on todella laaja ja toimintaa on jokaiselle kiinnostuneelle. Useat yhdistykset, liitot ja järjestöt järjestävät organisoitua vapaaehtoistoimintaa, mutta vapaaehtoiseksi voi lähteä myös ihan omasta toimestaan. Voi järjestää tapahtumia, tilaisuuksia, tai ihan vain olla henkilökohtaisesti läsnä toiselle. Vapaaehtoistyö ei vaadi paljon, mutta antaa sitäkin enemmän.

Iltamaan oli kutsuttu 11 erityisen isovanhempaa, joista paikalle pääsi 10. Tarjoilut meille tarjosi K-market Masala (lahjakortti, jolla saimme ostettua mm.kaikki juomat) ja Prisma Kirkkonummi (salaattiainekset, patongit, croisantit ja paljon muuta). Tila saatiin vammaisperheiden kohtauspaikalta Jaatisen majalta <3 Hemmotteluhoitoja tekivät Tara Kortesmaa, Terhi Tamminen, MinnaSofia Siltanen sekä Suomen fysiovalmentajien urheiluhieroja Jenni Henriksson. Pienistä tuotepaketeista kiitämme Liina - Pikkusydän <3 Kakun ja leivonnaiset meille loihti mahtava kakkutaikuri Jinna Lappalainen Dr.Sugar-blogista.

Iltaman aloitti Tara Kortesmaa, joka piti meille kaikille alkurentoutuksen äänimaljojen avulla. Hyvää keskustelua syntyi jälkikäteen niistä asioista, mitä rentoutus oli herättänyt osallistujissa. Osalle tämäntyyppinen rentoutusmuoto oli ihan uutta, osa taas taisi olla hieman kokeneempia rentoutujia. Tara jäi rentoutuksen jälkeen myös hoitamaan osallistujia henkilökohtaisesti.


Terhi Tamminen teki taikoja öljyllä, erilaisia hierontoja esimerkiksi niska-hartialle tai käsille.Kosmetologi/ihonhoitokonsultti MinnaSofia Siltanen teki ihania ihokonsultaatioita ja neuvoi ihonhoidossa samalla ihoa hemmotellen. Minnalla toimitila löytyy Olarista Espoosta.


Pikkusydän - yritys jonka nettikauppa on pullollaan toinen toistaan ihanempia tuotteita ja omat sormeni kahmisivat sieltä suurinpiirtein jokaisen tuotteen! Pikkusydän lahjoitti osallistujille pienet ihanat pussukat kotiinviemisiksi <3

Erityisesti mainitsemisen arvoista on, että kesäkuun aikana Pikkusydämeen tulee aukeamaan lahjapakettipalvelu, joka toimittaa lahjapaketit perille pääkaupunkiseudulle saman päivän, tai viimeistään seuraavan aikana. Verkkokaupasta voi tilata lahjan joko itse annettavaksi tai suoraan lahjan saajalle toimitettavaksi Helsinki-Espoo-Vantaa-alueella. Toimitus siis esimerkiksi synnytyssairaalaan tai lastensairaalaan onnistuu. Tällaista palvelua olisi itse monesti toivonut sellaisissa tilanteissa, kun ystävien lapset ovat taistelleet selviytymisestä sairaalassa. Silloin pienikin muistaminen olisi ollut todella tärkeää, kun monestikaan ei pysty arjesta irtautumaan auttamaan. 


Ruokatarjoiluista löytyi kaikille jotain, salaatit ja syömiset sai muodostaa omien mielitekojen mukaan! (mekin pääsimme vähän maistelemaan..) (K-market Masala & Prisma Kirkkonummi)


.... ja kakkuhan nyt oli ihan mieletön (ja superhyvää!!) (Jinna/Dr.Sugar-blogi) ...


Suomen Fysiovalmentajista meillä tosiaan oli mukana urheiluhieroja Jenni, mutta hän otti tilansa sen verran syrjemmästä etten uskaltanut kamerani kanssa häiritsemään. Jenni kuitenkin toi myös meille hieman tuliaisia, ja niistä ehdin jopa kuvan nappasta!

Iso kiitos taas kaikille illan onnistumisesta ja mahtavista elämyksistä.
Kiitos teille, jotka rohkeasti tulitte voimaantumaan illasta ja jakamaan kokemuksianne. Kiitos palautteestanne ja ehdotuksista tulevaisuudelle, niitä pyrimme kuuntelemaan.

Vertaistuessa on voimaa <3

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, että järjestöt 😍 mulla valitettava päällekkäisyys isäni haasteellisen tilanteen kanssa, mutta olin hengessä mukana 👌

    VastaaPoista