perjantai 21. huhtikuuta 2017

Terveisiä lapsimessuilta, päivä1

Eka päivä lapsimessuja takana ja oikein onnistunut päivä oli! Oltiin kundin kanssa pyörätuolilla messuilemassa ja ukkokin jaksoi yllättävän pitkään olla virkeä, loppuajan pienen houkuttelun kera. Nähtiin paljon tuttuja ja aivan ihania yhteistyökuvioita suunniteltiin, joten oikein onnistunut päivä! Huomenna mennään sitten isomman kanssa katsastamaan toiminnallisia pisteitä ja nautiskelemaan uudesta messupäivästä (ja myös lemmikkimessuista). 

Säästin viikonloppua varten rahaa ja minulla olikin muutama sellainen toive, jonka halusin messuilla toteuttaa. Yhtä etsimääni tuotetta ei kuitenkaan löytynyt, mutta muuta kivaa löytyi ja tällainen oli kotiin lähtenyt kassi (+kaikki irtohöttö ja esitteet). Tänään oli tarkoitus metsästää juttuja pikkumiehelle ja huomenna sitten siskolle - kun sisko on mukana valitsemassa ja makutuomaroimassa. Laatuaikaa kaksin kummankin kanssa.


Ennakkoon toivottu Papun uuden malliston Split-huppari! Vaikea valinta oli väreissä, mutta kyllä tämä sininen vaan oli niin meidän sininen <3 Uusi mallisto tuli myyntiin tänään messuille ja huomenna nettiin!
Juuri meidän väriset! Ja oikea kokokin löytyi hieman penkomalla. Melli ecodesign <3

Meillä käytetään paljon kokohaalareita päivisin ja öin, joten tämä Blaa!n haalari oli aivan ihana löytö! <3
Tänään tarkoitus oli siis kiertää messuja erityislapsiperhe-ajatuksella, eli keskittyä esteettömyyteen ja erilaisiin palveluihin, tuotteisiin ja yrityksiin joilla voisi olla jotain tekemistä erityisesti erityislapsien ja -perheiden kanssa. Paljon löytyi kaikkea ja useammat pitkät keskustelut kävimmekin yritysten ständeillä. Alle juttua muutamista, vielä ehditte käydä messuilla tutustumassa!

Perheen tuki

Perheen tuki on Helsingin kaupungin nettipalvelu, jonne on koottu perheitä koskettavia aiheita ikävaiheittain ihan raskaudesta ja parisuhteesta lähtien. Myös erityisyydestä löytyy tietoa ja paljon hyviä vinkkejä, myös tietoa ETRIstä, eli ensitukiryhmäistunnosta, joka sanana on ihan hirviö ja minulle hyvin vieras, mutta ihan fiksu ajatus niille, jotka sellaista haluavat. Kyse on siis istunnosta, joka on täysin vapaaehtoinen ja maksuton, jossa paikalla on lääkäri, hoitajaa, perhe ja perheen toivomat henkilöt. Paikanpäällä on mahdollista keskustella luottamuksella asioista, vaikka kyseessä ei ole mikään terapiaistunto. Yhteistyösairaaloina toimii Kätilöopisto, Naistenklinikka ja Jorvi. Erityisperheasiat olivat nettisivuilla kuitenkin hyvin hankalasti löydettävissä (aivan liian hankalasti!), mutta lupasivat korjata asian. Myös linkki erityislasten vanhempien yhdistykseen Leijonaemoihin puuttui sivustolta, mutta sekin linkki taitaa sieltä jatkossa löytyä :) 


Perhe Arte & neuvola Nuppu

Neuvolatarkastuksista on käyty erityisperheiden yhteisöissä paljon keskustelua. Osa kokee tarkastukset hyvinä käynteinä, osa ei tunnu hyötyvän niistä mitään muuta kuin mahdolliset rokotukset. Me ollaan kyllä käyty neuvolassa Kasperin kanssa, mutta oman neukkuterkan poislähdettyä käynnit ovat olleet turhauttavia ja samalla harmittavia - se tietty rohkaisu, tsemppaaminen ja vierellä kulkeminen on puuttunut ja tilalla on hyvin kaavamainen neuvolatoiminta, juuri sellainen joka ei vain istu meidän perheeseen. Esikoisen neuvolakäynnit onneksi loppuivat koulun alkaessa, joten niissä ei enää tarvitse käydä (ei kovin juhlavia kokemuksia sieltäkään), mutta Kasperin kanssa se olisi vielä joitain vuosia ajankohtaista. Kolmevuotis-tarkastuskin on jäänyt tekemättä, vaikka joulukuussa ukolle tulikin 3 mittariin. Keskustelimme ständin henkilöiden kanssa juuri tästä neuvolaongelmasta ja siitä, mikä olisi oikea tapa kohdata erityislapsen omaava perhe (niitä kun on oikeasti ihan hurjan paljon!). Me harkitsemme neuvolaseurannan vaihtamista yksityiseksi, koska uskomme saavamme silloin ihan erilaisen kohtaamisen ja tukena olemisen. Saattaa olla, että saammekin kolmevuotis-tarkastuksen varattua hyvinkin pian. Yksi neuvolakäynti maksaa reilu 70€ silloin kun käynnit ovat ns.vuosittaisia, tiheämmästä seurannasta (mm.vauva-aikana) hinta on hieman alempi. Mukaan voi hypätä vaikka lapsi olisi jo vauvaiän ylikin. 


Allomaari

Lempparini, iki-ihana Allomaari, paikka täynnä toistaan mahtavempia terapialeluja, jotka soivat, kilisevät, kolisevat, opettavat, auttavat, terapioivat, lasta ja vanhempaa. Taas tehtiin löytöjä, kun Kasper rakastui ikihyviksi kilisevään leluun ja ihastutti kanssamessuilijoita hervottomalla kikattamisellaan. Yhteistyökuvioista puhuttiin jo viime vuonna, mutta kiireiden vuoksi niitä viriteltiin nyt uudestaan ja on ihan mahtava suunnitella yhteistyötä! Kasper kasvaa koko ajan ja myös virikkeet muuttuvat, mukaan on hyvä vähitellen ottaa uusia ja erilaisia leluja ja leikkejä. Suosittelen käymään Allomaarin nettisivuilla myös (täällä) ja suunnatkaahan tänne ständille jos vielä vierailette messulla!


Poopua

Poopua on vauva- ja lastenkorujen verkkokauppa, joka valmistaa aivan ihania puruleluja, koruja, imetyskoruja ym. Monille varsinkin autistisille ja aistivammaisille lapsille ostetaan purukoruja ja tässä olisi aika kiva pienen lapsen purukoru. Hahmot olivat ihan hurjan valloittavia ja syötävän suloisia! (voisikohan äitikin vähän maistaa...) Klipsillä vaatteisiin, vaunuihin tms.kiinnittyvät purukorut takaavat sen, ettei lelu putoa matkasta pois. Korut ovat Suomessa itse tehtyjä turvallisia käsitöitä. Poopuan nettikauppa paljasti, että heillä on muitakin aivan ihania tuotteita mm.tuttinauhoja ja "lelunpelastajia", joten täytyypä huomenna käydä tässä pisteessä uudestaan katsomassa mitä kaikkea heillä todellisuudessa on, josko meillekin joku kotiutuisi! :)Mehiläispesä

Uusi aivan ihanalla idealla varustettu leikkipaikkakokonaisuus Mehiläispesä, Kuutostien varrella Lapinjärvellä. Ilmainen leikkipaikka ottaa vastaan mielellään myös erityislapset! Paikka on ilmainen, ja samalla reissulla voi tehdä ostokset Lapinjärven leipomon tuotteista, Brunbergin makeistuotteista, Kouvolan lakritsin tuotteista, Lakumestan herkuista, Marbackan hunajatuotteista ja Malmgårdin lähituotteista. Paikanpäällä on oma kahvilaravintola, jossa aamiaiset, buffetruokailut ja a la cartet! Taidamme mekin suunnata testaamaan tämä paikka jonain viikonloppuna kesällä! Mehiläispesässä on mahdollisuus myös järjestää syntymäpäivät.


Whisbear-unikarhu

Taas törmäsimme tuotteeseen, joka on kuin meidän tarpeisiin ja ongelmiin luotu! Whisbear unikarhu on luotu vauvoille ja lapsille, joilla on esimerkiksi uniongelmia (katso nettisivut täältä!). Karhu humisee muistuttaen kohdussa syntyvää kohinaääntä, joka luo vauvalle ja pienelle lapselle turvallisuuden tunnetta. Karhu on muotoiltu sellaiseksi, että siitä on pienen lapsen turvallista napata kiinni, ja voisi meidän tapauksessa esimerkiksi auttaa turvalonkeron tavoin, eli estää sitä jatkuvaa piuhojen ym.näpräilyä. Kasper oli messuilla hyvin kiinnostunut tästä suloisesta karhusta ja aika mukavia yhteistyöajatuksia tuli esiin, joten katsotaan kotiutuuko meillekin tulevaisuudessa oma unikarhu. Uskoisin sen rauhoittavan Kasperin unta ja kiinnittävän huomion johonkin muuhun kun kaikkeen ei-sallittuun. Messuilla oli myös tosi hauskaa! Vaikka Kasper ei moniin toiminnallisiin pisteisiin mitenkään voinut osallistuakaan, löytyi myös jätkää kiinnostavia juttuja. Pääasiallisesti niitä olivat hauskat sormiruuat (organix finger food tomato slices) ja nämä muutamat ihmiset, jotka soittivat hauskaa musiikkia! Itku vain pääsi kun musiikki loppui ja matka jatkui.


Muutakin ihanaa (erityisesti vaatteita!!) löytyi! Tässä muutamia ihanuus-poimintoja! <3

Valkama

Valkaman pisteellä oli aivan ihania uniikkeja rusettipantoja tytöille! Voi hurja kun olivat suloisia! Saisinkohan houkuteltua esikoisen huomenna tänne sovittamaan, jos hänelle löytyisi omansa. Kundille ei kai näitä oikein voi pistää päähän :( Aivan ihania, käykää katsomassa! <3


Roo clothing

Ah, hui, ihanaa, wau! Meidön perheen uusi lemppari! Aivan ihanan ihania vaatteita ja kuoseja! <3 Kasper olikin saanut legginssit jo bloggaajaennakkoillasta ja ne pistettiin juhlallisesti tänään päälle. Ne on heittämällä meidän lempparit ja sopii niin moneen asukokonaisuuteen, arkeen ja juhlaan. Harmi ettei minulla ole ompelukonetta (tai huh, onneksi, se veisi kaiken aikani) enkä osaa ommella, koska messuilla oli aivan superihania kankaita. Tästä joku ompeluihminen saisi niin ihanaa kuosia! Käykää katsomassa ja hakemassa itsellennekin omat drip drop-kuosiset leggarit <3MioMao clothing

Ihana MioMao clothing ihastutti väreillä ja kuoseilla ja mallistosta löytyi useampia tuotteita, jotka huolisin vaikka heti meidän vaatekaappiin! Uusi sisävaatemallisto on tuloillaan, muttei ihan ehtinyt messuille kuin vain näytille (alempi kuva). Pipot sulattivat sydämeni ja huomenna aiotaan käydä tytön kanssa kokeilemassa, olisiko pipo hänelle sopiva. Kasper ei kovin tykännyt pipon kokeilusta, mutta tarvitseekin leuan alle tulevat narut, jotta yksikään pipo pysyy koskaan päässä. Jäämme seuraamaan sisävaatemalliston ulostuloa :)Tällaisia ajatuksia tältä päivältä. Ihmisiä oli toki paljon, mutta vähemmän kuin oletin. Huomenna messualue on varmasti paljon enemmän täynnä, joten varaudumme ruuhkaan. Hissit olivat yllättävän ruuhkattomat tänään, mutta muistattehan käyttää Itäistä sisäänkäyntiä jos olette tulossa esimerkiksi apuvälineillä - se on esteetön kulku messualueelle. Pääsisäänkäynnin luota on pitkät portaat tai odotus hisseille - joka voi olla tätä päivää paljon pidempi. Invavessat olivat siistejä ja henkilökunta hyvin avuliasta.

Vielä ehtii messuilla! Palaillaan huomisen tiimoilta uudestaan :)

4 kommenttia:

 1. Kiitos upeasta messujen kuvauksesta! Niin paljon ihanaa nähtävää ja katseltavaa:) Meiltä jää harmittavasti väliin tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harmi, toivottavasti pääsette ensi vuonna. Hyvää kevättä! :)

   Poista
 2. Hei!
  Olen seurannut blogiasi jo pidemmän aikaa. Olen itse neuvolan terveydenhoitaja ja haluaisinkin kysyä, että mitä odotat neuvolalta? Millainen käynti olisi sellainen, joka olisi mielestäsi teille hyödyllinen ja ottaisi teidän tarpeet huomioon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentistasi. Tätä aihetta olemmekin aika paljon pohtineet erityislasten vanhempien keskuudessa. Moni kokee varsinkin neuvolalääkärikäynnit ja myös hoitajakäynnit turhina. Itse ainakin toivoisin parempaa paneutumista lasten asioihin ja diagnooseihin, koska on turhauttavaa lyhyessä ajasa tulla kertomaan vain diagnoosien sisällöistä. Toki tarkempi tietämys ja osaaminen on erikoissairaanhoidossa, enkä tarkoitakaan että tarvitsisi kaikkea tietää. Itselläni on myös kokemusta huonosta palvelutietoudesta, koska erityislasten perheiden kohdalla palvelupolku ei välttämättä ole ihan perinteinen. Itse toivon omilta käynneiltä aikaa, tukea ja läsnäoloa ja toki pakolliset rokotukset ja muut toimenpiteet. Minusta olisi myös hyvä, että vanhemmalle annetaan mahdollisuus päättää, käykö hän lapsensa kanssa käynneillä vai ei. Moni kokee neuvolan pakottavana paikkana, eikä todellisuudessa haluaisi käydä kuin vain hakemassa rokotukset. Meilläkin on lukuisia käyntejä kuukausittain, joten periaatteessa käynneillä hyöty on rokotukset, ei niinkään muu. Myös ajantasainen tieto isoimpien yhdistysten (mm.leijonaemot ry) olisi plussaa. Meillä siis erikoissairaanhoito hoitaa sairauden hoidot ja neuvolalta toivon kokonaistilanteessa mukana "elämistä ja olemista", tukemista, en oikeastaan muuta oleta edes meidän tilanteessa saavan :) Osalla neuvola varmasti on hyvä paikka tarkastella kokonaistilannetta ja ohjata oikeille palveluille.

   Poista