sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Ja mitähän heille lahjaksi...?

Joulu lähestyy ja tontut vilkkaasti kurkkivat ikkunoiden takana miettien vimmatusti, mitä kukakin lapsi ja vanhempi haluaisi ja tarvitsisi lahjaksi. Tästä päästään mielenkiintoiseen aiheeseen, kun meiltäkin on lukuisia kertoja kysytty mitä me toivoisimme; mitä toivoisin lahjaksi lapselleni ja mitä itselleni? 7-vuotiaalla tytöllä on hyvin selkeä (pitkä) lista niistä asioista, mitä hän haluaa, mutta kun kyseessä on pieni, omasta ikäluokastaan jäljessä kulkeva lapsi, jolla on paljon erityishaasteita, lahjatoive-asia ei enää olekaan niin helppo kysymys. Moni haluaisi muistaa myös erityislapsen vanhempaa, joten keräsin hieman alle ajatuksia siitä, mistä voisi olla hyötyä, kun vastaus on herkästi "en tiedä".

Monet erityishaasteet lapsen elämässä tuovat erityishaasteita myös lahjavalintoihin. Pitäisi ottaa huomioon erilaiset aistiyli (ja -ali)herkkyydet mm.kuulo/näköyliherkkyys (äänilelut, kovasti välkkyvät lelut), kehityksen taso, erilaiset sairaudet ja niiden tuomat rajoitteet, aktiivilelujen kanssa myös liikuntakyky täytyy ottaa huomioon. Sitten kun on lapsi, joka ei itse osaa haluta mitään, ja mielilelut ovat ne muutamat, joiden ääniin on kotona tottunut. Siinä vasta on haastetta kerrakseen. Meillä vielä lisähaasteen tuo syntymäpäivien ajankohta noin 3 viikkoa ennen joulua. Moniongelmaisten lasten kanssa myös pukeutuminen tuo haasteita, ja esim.avannepotilailla vaatevalinnat voivat olla aika haastavia. Alle kokosin muutamia ideoita.


Postaus ei ole yhteistyöpostaus, vaan omia ja vertaisieni ajatuksiani siitä, mitä voisi kokeilla. 

Erityiselle

Huolisyöppö

Nettikaupoissa ja varmasti muuallakin on saatavilla (monet tekevät myös itse käsin) hyolisyöppöjä, jotka ovat siis pehmolelun kaltaisia tyyppejä, joiden suu avautuu vetoketjusta avaamalla. Suuhun voi sitten syöttää huolia esim. Mielikuvitteellisesti tai paperilapuilla ja pistää vetoketjun kiinni perässä. Tällainen tuote voisi olla kätevä esimerkiksi ahdistuvan/psyykkisesti oireilevan lapsen/nuoren kanssa, mutta miksei aikuisenkin huolikaverina! Tämä ehdottomasti omalla hankintalistallla äidille ja tyttärelle.

Kirjoittelin Taikofonista blogiyhteistyöpostauksen, jonka voit lukea täältä. Se on siis soiva ja musiikin mukaan värisevä äänituntumasoitin, jolla on monia hyödyllisiä ja terapeuttisia käyttötarkoituksia. Taikofon on ollut muutenkin hyvin puhuttu tuote erityislapsipiireissä, mutta hinta on hirvittänyt monen päätä. Onneksi Taikofonin voi myös tilata osamaksulla, tai lahja-ajatuksena sen voisi ostaa vaikka isommassa kimpassa. Lapsen vanhemmat voisivat esimerkiksi kerätä kimppalahjaan osallistujia tai konkreettista rahaa tuotteen ostamiseen. Taikofon on tämän vuoden yksi ehdottomista lahjatoive-suosikeista erityislapsipiireissä. Taikofonista on nyt myös joulutarjous 20.12.2016 asti! Tarjouksessa Taikofon 369€ ja mukaan saa tilaajalahjana Taikofon-kassin, jossa saat kannettua omaa äänituntumasoitinta kätevästi mukana.


Pikkustoori on ihana pieni nettiputiikki, jossa supermukava Hanna taiteilee aivan valloittavan ihania sisustustauluja lapsille ja miksei aikuisillekin. Hannan tauluista välittyy aito tunnelma, ja jotenkin ne koskettavat minua itseäni erityisen syvältä, taulujen mukana tulee myös aina taulun tarina. Tällaisen taulun voisin kuvitella ostavani itse lapselleni lahjaksi. Nettikaupassa on myynnissä myös kortteja, jotka käyvät vaikka ihan kehystettynä seinälle. Pikkustoori on mukana hyväntekeväisyydessä pikkupotilaiden hyväksi (mm.Lastenlinnan osastoilta löytyy tauluja)

Allomaari & sirkulta & satuli & aistituote

Erilaisia aistituotteita, leluja, pelejä ja apuvälineitä. Esimerkiksi näistä kaupoista voisi löytyä varmasti mielenkiintoisia ja hyödyllisiä lahjoja. Monet pienet apuvälineet/erikoistuotteet eivät paljoa maksa, mutta pienistä puroista syntyy iso joki ja kustanukset kasvavat. Kysy vanhemmalta mitä he erityisesti tarvitsisivat tai koita onnea - erilaisista arjen tai rkotiterapian helpoittajista on paljon iloa!

Aikalaatikko

Leikkien- sivuilta löytyi tämä ihana tuote, joka ainakin meidän taloudessa pääsi heti tilauslistalle. Aikalaatikko sistäää 96 hauskaa tehtäväkorttia, jotka ovat pullollaan yhdessä tekemistä ja kokemista. Laatikon voisi hyvin antaa lahjana myös erityisen sisarukselle muistuttamaan siitä, että hän on yhtä tärkeä ja ansaitsee vanhempien aikaa yhtä lailla kuin erityinen sisarus.  Laatikossa on myös yhteisesti allekirjoitettava sopimuskäärö ja tilaa yhteisille muistoille ja kokemuksille.

Lahjakortti

Lahjakortin voi antaa miltei mihin vaan. Jos lapsi rakastaa askartelua, voi lahjakortin ostaa vaikka sellaiseen kauppaan, jossa on askartelutarvikkeita ostettavana (esim.meilläpäin ostoslistalla on sinellin lahjakortti lapselle). Lahjakortin voi myös ostaa vaikka lelukauppan tai vaatekauppaan, jolloin lapsi voi vanhemman kanssa käydä ostamassa juuri sellaista, joka heidän tarpeisiin on sopivaa. Lahjakortin voisi ostaa myös esimerkiksi sisäliikuntapuistoon tai miksei vaikka ravintolaan!

Vanhemmalle

Lahjakortti

Lahjakortti! Se on yksi parhaimmista keksinnöistä mitä maa päällään kantaa. Lahjakortin voi ostaa esimerkiksi ruoka- tai vaatekauppaan, jolloin voidaan helpottaa perheen arkea ruokaostoksissa, tai antaa mahdollisuus ostaa itselle uutta mukavaa vaatetta (pstt! mahdollisen vaatekaupan lahjakortin mukaan kannattaa laittaa lappu siitä, että lahjakortti on saajan omia ostoksia varten eikä lapsen ostoksia varten. Vanhemman tulee niin herkästi ostettua muuten vaatteita vain lapselle!). Lahjakortti voi kuitekin olla oikeastaan mihin tahansa mihin keksit sen ostaa. Lahjakortin plussa on se, että sen voi käyttää silloin kun sille on aikaa ja siltä tuntuu.

Hemmotteluhoito

Osta väsyneelle ja stressaantuneelle äidille tai isälle hemmotteluhoito esimerkiksi kauneushoitolaan tai hierontaan. Se voi olla esimerkiksi kasvohoito, jalkahoito, päähieronta, mitä vain saajan mieltymyksen mukaan. Joskus on myös mukava koittaa jotain uutta, esimerkiksi rentoutuskelluntaa, intialaista päähierontaa, aromaterapiaa tms. Kauneushoitolaan voi myös ostaa avoimen lahjakortin, jolloin lahjan saaja voi valita mieleisensä hoidon.

Lohdunkantaja-korusarja on hyväntekeväisyyskorusarja Uuden Lastensairaalan hyväksi. Tämä on sellainen lahja, jonka voisin toivoa itse saavani, koska se merkitsee niin paljon. Se jää pysyväksi muistoksi. Korussa on Uuden Lastensairaalan koordinaatit ja jokainen koru on yksilöity. Korujen omistajien tarinat tulevat omistajan niin halutessaan näkyviin nettisivuille. Kampanja päättyy vuodenvaihteessa, mutta koruja on myytävissä vielä sen aikaa kun niitä riittää. Korun antaminen viestii myös lahjan saajalle siitä, että lahjan antaja on ollut osana tukemassa Uuden Lastensairaalan valmistumista omalla panoksellaan.

Mukavaa & rentoa

Jos tiedät lahjan saajan koon, voi hänelle ostaa myös esimerkiksi vaatetta. Lämmin fleecetakki, villaneule, paksut villasukat.. Sairaalan käytävät ja huoneet ovat vilpoisia, joten villasukkia kuluu ja neuleita menee. Sairaalassa kaikista paras on paksuissa villasukissa ja hieman ylisuuressa neuleessa. Sairaalahuoneen tuolit ovat jo tarpeeksi kovia, joten vaatteiden ei enää tarvitse puristaa päällä! Keksisitkö ostettavaksi jotain muuta mukavan ja rennon tunnelman saajaa? Kynttilöitä? Ehkä jotain käsin tehtyä?

Omatekemä lahjakortti

Voisitko kuvitella antavasi vanhemmalle lahjaksi vaikka lastenhoitoa tai leffaillan yhdessä kanssasi? Onko sinulla joku erityistaito esim.jalkahoito/käsihoito tms jonka voisit toteuttaa saajan kotona vaikka lapset olisivat paikalla? Lahjakorttihan voisi olla vaikka viikkosiivoukseen, tai siihen että seuraavan kerran kun lapsi joutuu sairaalaan, teet perheelle ruokaa kotiin tai käyt kaupassa? Viihdytät ehkä mahdollisuuksien/tarpeen mukaan sisaruksia? Taivas vain on rajana, mutta saaja varmasti enemmän kuin otettu. Kokeile :)

Päivittäistarvikepaketti

Oletko miettinyt lahjapaketin kokoamista? Voit ostaa vaikka sangon, korin tai lahjakassin, ja täyttää sen erilaisilla tuotteilla. Minkälaista saippuaa taloudessa käytetään, entä shampoota/hoitoainetta, dödöä, hiustuotteita, rasvoja? Jos et tiedä, voit ostaa vaikka pieniä matkapakkauksia, jolloin ei haittaa vaikka tuoksu/valmistaja ei olisi se suosikein. Pakettiin voi laittaa myös jotain pientä syötävää (suklaata, pähkinöitä tms) tai täyttää korin ihan pelkällä herkkusyötävällä. Valitse mukaan sellaista, joka ei heti mene vanhaksi, jolloin saat paketille runsaasti käyttöaikaa.


Mitä ajatuksia sinulle heräsi? Puuttuuko listasta jotain oleellista? Kommentoi alle niin lisätään sitä mukaan listaan kun ajatuksia herää!

pssst. Minusta on tullut jo 3-vuotias! Juhlin synttäreitä sairaalassa, mutta olen jo parempivointinen. Tältä näytin 3 vuotta sitten ja äitiltä ehkä pääsi yksi kyynel kuviani katsellessa. Olimpa minä pieni!

4 kommenttia:

 1. Ezpz Happy Mat-ruokailualusta on mainio, mm. Ipanainen myy. Sanamaailmasta saa ostettua Nallepulloja pillillä juomisen harjoitteluun. Meidän sokea poika saa valotaulun näkötreeneihin (cinema lightbox), Wheely Bug-ajolelun sekä Lullabrites-unikaverin, joka soittaa hiljaisella äänellä unilauluja ja sisältä loistaa valo. Ja Kikattava kakkiainen-naurunappikirjan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihania ideoita joista itseasiassa tuli itsellekin vielä pari fiksua juttua mieleen! Lisäilen niitä piakkoin kirjoitukseen hieman mukaan :)

   Poista
 2. Hyvää syntymäpäivää Kasperille ja iloista joulun odotusta sinne muillekin! :)

  VastaaPoista