sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Kesä erityislapsiperheessä!

Kesä.
Tuo niin odotettu ja toivottu kesä.

Jokavuotinen keskustelunaihe. Kesälomat. Mitä tehdä? Minne mennä? Toteutuuko esteettömyys, maksaako avustaja, mitä tarvitsen todistaakseni avustajan tarpeellisuuden? Onko invavessoja, mistä toteutuu sisäänkäynti, onko paikassa saatavilla apua. Mitä muuta tulisi huomioida? 

Kokosin listaan paikkoja, joihin otin itse yhteyttä ja koostan alle vastauksia. Toivottavasti näistä on hyötyä kesälomasuunnitelmia tehdessä :) Listassa ei välttämättä ole kaikki paikat, ihan joka paikasta ei ole vielä vastattu. Lisäilen tekstiä/kohteita kun saan loppuja vastauksia.

HUOM. Teksti on vuodelta 2016, päivitetty 6/2017 lisää paikkoja ja tarkempia tietoja ja muuttuneita käytäntöjä vanhoista paikoista!

Kuva lainattu täältä

HUVIPUISTOJA


@Linnanmäki
Linnanmäellä löytyy muutamia invapysäköintipaikkoja yläpysäköintialueelta, mutta ne ovat usein täynnä. Invaluvalla voi pysäköidä myös pääportin eteen, mikäli siinä on tilaa, mutta pysäköintialueen järjestyksenvalvoja neuvoo. Yksilöllistä tukea tarvitseva asiakas (liikuntarajoitteinen, kehitys-, kuulo-, tai näkövammainen, autistinen tai dysfaattinen) saa avustajalleen maksuttoman erikoisluvan, joka antaa oikeuden mennä avustettavan kanssa laitteeseen. Yksinään se ei kuitenkaan kelpaa mihinkään (avustaja ei esimerkiksi voi itse mennä yksin laitteeseen). Erikoisluvan haltijaa voi myös vaihtaa, jolloin avustettavalla voi olla useampi avustaja (esim.molemmat vanhemmat). Alueella on helppo liikkua pyörätuolilla ja portaat on kierrettävissä. Pyörätuolillakin on mahdollisuus päästä lähes kaikkiin laitteisiin, pääsääntöisesti laitteen uloskäynnin kautta. Erityistä tukea tarvitseva asiakas voi halutessaan jäädä laitteeseen uudelle kierrokselle ilmoittamalla henkilökunnalle.

Linnanmäellä on myös saatavilla erityisvierailija-lipuke ylivilkkaille lapsille, jonka avulla pääsee jonottamatta laitteisiin laitteen ulostulon kautta. Lipukkeen saa esim.infosta. Lipuke ei kuitenkaan oikeuta ilmaisiin ajoihin. Kaikkiin ravintoloihin on esteetön pääsy ja esiintymislavankin eteen pääsee pyöräruolilla. Inva wc:itä löytyy useita ja sijainnit on merkitty pyörätuolin kuvalla karttaan. Opas- ja avustajakoirat ovat puistoon tervetulleita.


@Sarkanniemi
Särkänniemi pyrkii sekä esteettömyyteen, että muiden erityistarpeiden huomiointiin ja niistä löytyy tietoa mm.nettisivujen hyvä tietää.osiosta. Pääportin edustalla on muutamia invaruutuja, mutta ne tahtovat nopeasti täyttyä ruuhkaisina päivinä. Parkkihenkilökunta opastaa kuitenkin invapysäköijää ajamaan mahdollisimman lähelle porttia kulloisenkin tilanteen mukaan. Pääportille pääsee liuskaa pitkin, Näsinneulan näkötasanteelle pääsee hissillä ja ravintola Näsinneulaan tarvittaessa tuolihissillä. Akvaarion alakertaan on pääsy vain kierreportaita ja planetaarioon pääsee vain portaita pääovista kuljettaessa, mutta Koiramäkeen on esteetön kulku. Konserttien ja muiden tapahtumien aikana esiintymislavan eteen pyritään aina järjestämään pyörätuolipaikkoja.

Huvilaitteista liikuntarajoitteisille soveltuu suurin osa, pyörätuolillakin on mahdollisuus päästä mm. Tornadoon, Tukkijokeen, Koskiseikkailuun, Half Pipeen, Hyvimaja- ja Karamelli-karuselliin sekä Crazy Busiin, joskin vaunuun tai lauttaan siirtymisessä tarvitaan aina avustajaa. Mikäli avustaja voi esimerkiksi nostaa lapsen kyytiin, kaikki lasten- ja perhelaitteet ovat liikuntarajoitteisellekin sopivia. Muutamiin laitteisiin (MotoGee, Audi Racing, Trombi ja X) ovat sellaisia, johin voi tulla vain mikäli pystyy tarvittaessa esim.evakuointitilanteessa kävelemään. Osaan esteettömistä laitteista liikuntarajoitteinen asiakas pääsee avustajan kanssa omaa erillistä sisäänkäyntiä pitkin jonon ohi. Koskiseikkailulla on koko ajan varastossa erillinen "invalautta", johon liikuntarajoitteinen asiakas nostetaan nostihissillä. Tällaisessa tilanteessa on asiakkaalla mahdollisuus ajella laitteissa saman tien muutamaan kertaan yhteensoittoon, jotta turhaa laitteeseen kulkemista aiheuttavaa vaivaa vältetään.

Yksilöllistä tukea tarvitsevan liikuntarajoitteisen, kehitys-, kuulo- tai näkövammaisen maksavan asiakkaan avustaja voi pyytää lipunmyynnistä maksuttoman avustajakortin, jolla pääsee avustettavan kanssa laitteisiin ja kohteisiin, samaa käytäntöä noudatetaan myös autististen lasten ja dysfasialasten kohdalla. Lipunmyynneissä voidaan tarvittaessa kirjoittaa myös erityislupia esimerkiksi jonon ohittamiseen, mikäli lapsen erityistarve tekee jonottamisesta vaikeaa tai mahdotonta. Lapsen erityisyydestä ei vaadita mitään todistusta tai muuta näyttöä, vaan lipunmyyjät uskovat asiakkaan kertomusta ja myöntävät avustajakortin sen perusteella. Toki tietyt kriteerit on, ja asiakkaan täytyy siis tarvita erityistä tukea, jotta kortti myönnetään. ADHD ei esimerkiksi ole riittävä syy avustajakortin saamiseen. Opaskoirat ovat tervetulleita kaikkialle särkänniemeen ja muutkin koirat puiston ulkoalueille Koiramäkeä lukuunottamatta.

Inva-wc:itä löytyy useista paikoista ja ne on merkitty karttaan, joka löytyy Särkänniemen taskutieto-esitteestä ja nettisivuilta.

@Powerpark
Huvipuistoon on kaksi porttia, joista kummastakin pääsee kulkemaan puistoon sisään. Esteettömyys toteutuu puistossa erittäin hyvin, koska tasoeroja ei ole ja liikkuminen on siksi helppoa. Puistossa ja koko alueella on kuitenkin joitain paikkoja jonne ei ole mahdollista päästä pyörätuolilla tai näkövammainen tarvitsee apua. Alueelta löytyy inva wc-tiloja ja osaan kahviloista, ravintoloista ja majoituksesta on ramppi tai hissi. Mikäli asiakkaalla on liikuntarajoitteeseen-, näkö-, kuulo-, tai kehitysvammaan liittyvä erityisen avustamisen tarve, hänen avustajalleen myönnetään ranneke, joka mahdollistaa vierailun laitteissa ja kohteissa yhdessä avustettavan kanssa. Autististen ja dysfasialasten avustajalle ranneke myönnetään myös, mutta ADHD/asperger-lapsille sitä ei myönnetä. Avustajan tulee olla vähintään 15-vuotias. Avustajarannekkeen saa esimerkiksi ystäväkorttia näyttämällä, tai lääkärintodistuksella.


VESIPUISTOJA



Vesipuisto Serena on Espoossa sijaitseva vesipuisto, jossa kesäisin on myös ihana ulkoalue. Alueella on useampi invapysäköintipaikka lähellä pääsisäänkäyntiä ja vesipuiston alue ja ravintolapisteet ovat esteettömiä. Korkeimpiin liukumäkiin ei toki pääse pyörätuoleilla, mutta osa korkeista liukumäistä on myös sen verran haastavia, että pyörätuolin käyttäjän ei ole sinne välttämättä mahdollista muutenkaan mennä. Omatoiminen pyörätuoliasiakas päsee joihinkin altaisiin, mutta varsinaisia luiskia tai hissejä altaisiin ei ole. Lasten altaissa vesi on matalaa, joten niihin pääsee kyllä helposti apuvälineilläkin.

Pukuhuoneissa pääsee hyvin liikkumaan apuvälineillä ja tarvittaessa henkilökunta auttaa ja opastaa. Serenasta saa lainattua suihkutuolin. Inva wc:itä löytyy eri puolilta vesipuistoa. Avustaja pääsee avustettavan kanssa ilmaiseksi ja mikäli näkyvää vammaa ei ole, asiakasta pyydetään näyttämään asiaan kuuluva todistus. Serenassa käy paljon erityislapsia eikä ongelmia ole esiintynyt. Jos lapsi ei pysty tulla samaan pukuhuoneeseen avustettavan kanssa sukupuolisyistä, on henkilökunnan mahdollisuus auttaa pukuhuoneessa.

Flamingo spa on Vantaalla sijaitseva monipuolinen kylpyläkokonaisuus. Flamingo pitää sisällään sekä aikuisten spa kylpylän (K-18), että koko perheen vesipuiston. Flamingon viihdekeskuksessa on lisäksi lukuisia huisin hauskoja viihdemahdollisuuksia mm. Naurusaari, lasten mukava leikkipaikka ja mm.lukuisia ravintoloita. Flamingo spa on pyrkinyt esteettömäksi mahdollisimman hyvin; sisääntulo, pukuhuoneet, suihkutilat sekä altaat ovat esteettömiä. Altaiden syvyys on maksimissaan 140cm, veden lämpötila +32c. Inva wc:t löytyvät allastiloista, sekä naisten pukuhuoneen puolelta. Pyörätuolin voi varata etukäteen nettisivuilta, aikuisten tuoleja on kaksi ja lasten pyörätuolia yksi. Jos avustaja ja avustettava ovat eri sukupuolta, pyrkii kylpylä järjestämään mahdollisuuden yhteiseen pukuhuoneeseen. Tällaisissa tapauksissa on kuitenkin hyvä olla etukäteen yhteydessä. Flamingo spa tarjoaa avustajalle ilmaisen sisäänpääsyn. Aiheesta löytyy tietoa nettisivuilta. Jos asiakkaalla ei ole näkyvää vammaa, kylpylä toivoo mukaan esimerkiksi lääkärinlausuntoa tai avustajakorttia, jotta avustajan sisäänpääsyn myöntäminen olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta tuloaulassa. Erityistilanteissa pyydetään aina olemaan yhteydessä paikanpäälle!

Itse olen vieraillut paikanpäällä vasta yksin aikuisen ystäväni kanssa, ja siltä reissulta todella positiiviset kokemukset. Toivottavasti pääsemme testaamaan pian myös perheenä!



Visulahti on Mikkelissä sijaitseva vesi- ja seikkailupuisto, jossa yhdistyy hyvi ja hyöty useiden eri toimintojen kautta. Visulahdessa on luiskat pyörätuoleille useissa kohteissa. Alue itsessään on helppokulkuinen myös liikuntarajoitteisille, ja siellä on mm. yksi lomakotitalo levennetyin ovin ja vessakaitein. Alueella on myös useita inva wc:itä ja suihku. Liikuntarajoitteiset tulevat samasta sisääntulosta muiden kanssa, ja liikkumiseen/asioimiseen avustajaa tarvitseva asiakas saa avustajalipun maksutta. Visulahti ei kyseenalaista asiakkaan vammaa, eikä sitä tarvitse mitenkään erikseen todistaa, vaikka se ei näkyvä olisikaan. Visulahdella on oikeus kysyä avustajan tarpeellisuudesta, jos tilanne on heidän mielestään arveluttava. Henkilökuntaa on koulutettu ottamaan huomioon erilaiset erityistarpeet.
@Tropiclandia
Tropiclandia on Vaasassa sijaitseva vesipuisto. Kylpyän kassalla ohjeistetaan sisääntulo esteettömästi ja tarvittaessa voi mennä hoito-osastolle pukuhuoneeseen ja suihkuun jos avustaja on esimerkiksi eri sukupuolta kuin avustettava. Avustaja ei maksa sisäänpääsyä. Avustajan tarpeellisuutta ei tarvitse todistaa. Tropiclandiassa on myös useita tyytyväisiä inva-kanta-asiakkaita. Vesipuistossa on mahdollisuus lainata suihkutuoleja.

ELÄINPUISTOJA


@Ranua  Zoo

Ranua Zoo on Ranualla sijaitseva eläinpuisto, jonka luonnonmukaisessa erämaisssa ympäristössä asustaa 50 villieläinlajia ja yhteensä yli 200 eläinyksilöä. Eläinpuiston reitti on suunniteltu siten, että sen pystyy kiertämään lähes kokonaisuudessaan pyörätuolin kanssa. Kaikkiin leikkipuiston paikkoihin ei toki pääse pyörätuolilla. Liikuntarajoitteisille on sisäänkäynti samaa kautta kuin muillakin asiakkailla. Avustaja pääsee puistoon maksutta, avustettavalla on hyvä olla mukana jonkinlainen todistus aiheesta esim.kelan tai muun tahon kautta. Avustajan tarpeen Ranua Zoo määrittelee siten, että henkilö tarvitsee mukaansa henkilökohtaisen avustajan, jos hän ei kykene selviytymään puistokierroksesta itsenäisesti. Inva wc:tä löytyy alueelta neljä kappaletta, joten kyseiset tarpeen on huomioitu. Puistokierrokselle on hyvä varata riittävästi aikaa, jotta kierroksella ei tarvitse hätäillä. Omia eväitä on hyvä varata mukaan, mutta alueelta löytyy myös ravintola sekä pari kioskia kesäaikaan. Ranuan eläinpuistossa on myös mahdollista kuunnella mp3-soittimen kautta äänileikkeitä puiston eläimistä. RanuaZoo tähtää moniaististen elämysten tuottamiseen; näkemiseen, kuulemiseen, haistamiseen ja koskettamiseen. Ääniopasteen voi vuokrata 5e/pv/hlö maksulla mukaan kierrokselle.


Korkeasaari

@Korkeasaari
Korkeasaari on kirjaimellisesti korkea saari Helsingissä, jossa on ollut eläintarha jo yli 125 vuotta. Rinteet ovat jyrkkiä ja pyörätuolilla liikkuva ja häntä saattava joutuvat varautumaan sekä raskaisiin nousuihin että viettäviin alamäkiin. Saattajalle on siis saaressa tarvetta jo mäkienkin takia, jos pyörätuolissa ei ole moottoria. Kaikkia eläimiä kuitenkin pääsee katsomaan liikkumistavasta riippumatta. Apinalinnan ylätasanne on ainoa paikka, johon ei ole esteetöntä pääsyä, mutta alatasanteeltakin on hyvä näkymä. Ravintolarakennuksissa ei ole mietitty esteettömyyttä niiden iänkin vuoksi, mutta ravintola Pukkiin on rakennettu ramppi, jonne pääsee terassin suunnasta tulevan sivuoven kautta. Café Hedvigissä on jyrkät portaat, ja sisätilat ovat melko hankalat, mutta sielläkin on maatasossa terassi. Liikuntarajoitteiset voivat tulla korkeasaareen samaa reittiä kuin muutkin, mutta saapumista suositellaan Mustikkamaan kautta, sillä autolla pääsee lähes lipunmyynnin ovelle asti. Lipunmyyntirakennuksen edustalla on kolme invapaikkaa ja liikuntarajoitteista kyyditsevä kuski voi ajaa Korkeasaaren portille ja viedä sitten auton parkkiin Mustikkamaan parkkipaikalle, ajoluvasta tulee sopia etukäteen sähköpostilla tai puhelimitse. Laivareitti voi olla haastavaa mm.pyörätuolilla, sillä laiva ei pysy koskaan aivan paikallaan, ei myöskään laivaan noustaessa. Avustaja pääsee Korkeasaareen ilmaiseksi, eikä sen todistamiseksi tarvita isompaa todistetta, avustajan tarpeesta on mainittava lipunmyynnissä. Avustettava maksaa normaalin sisäänpääsyn. Liikuntarajoitteisten ryhmät voivat myös tulla Korkeasaareen torstaisin ennen aamukymmentä kiertämään saarta autolla, ajoluvasta on sovittava etukäteen. Lipunmyynti voidaan tällöin avata jo aiemmin, mutta jis tiedetään että joku on tulossa kiertämään saarta autilla, lipunmyynti avataan.

Eläintarhassa eläimet ovat käytännössä kaikki villejä, eikä niitä hoitajatkaan koske kuin pakollisissa hoitotilanteissa, joten eläimiin ei pääse pääsääntöisesti koskemaan, mutta ääniä ja hajuja riittää myös näkövammaisille. Kesäpäivät ovat yleensä vilkkaampia, mutta kesäillat ovat usein rauhallisempia ja eläimetkin ovat yleensä paremmin liikkeellä.


Ysitien lemmikki on Leppälahdella (18km Jyväskylästä) sijaitseva eläinpuisto, joka sopii erinomaisesti lapsiperheille ja kaikille eläimistä kiinnostuneille. Kulkuväyliin on panostettu, mutta luonnonläheisyyden vuoksi toki luonnonmuovaamia hankalampia paikkoja löytyy. Sisäänkäynti puistoon on kaikille sama. Kulkuväylät ovat kuitenkin joko soritettu tai muuten helppokulkuiseksi tehtyjä. Lipunmyynti tapahtuu vanhassa hirsirakennuksessa, kahviossa, ja siinä on hiukan ahdas eteinen, mutta pyörätuolillakin on päästy sisään, ulko-ovella on ramppi. Paikassa on kaksi vessaa, joista toinen on hieman isompi hoitopöytineen. Avustaja pääsee puistoon veloituksetta, ja avustajan tarpeesta pitää vain mainita kassalla tulovaiheessa. Paikka on saanut paljon hyvää palautetta erityisryhmiltä, suosittelen käymään!



Rehndahl on Kirkkonummella sijaitseva ihana kotieläinpiha, jossa käy myös paljon eri tavoin vammaisten henkilöiden ryhmiä vierailemassa. Paikassa on pyritty ottamaan huomioon erityistarpeet pihan suunnittelussa. Mekin kävimme juuri vierailemassa paikanpäällä (iso kiitos Rehndahlille!). Toteutus oli todella mukavasti onnistunut. Paikka oli ihmismäärästä huolimatta rauhallinen ja siisti, tunnelma oli mukava ja varmasti vierailemme myös jatkossa! Kaikki eläimet on sijoitettu pihalle niin, että myös pyörätuolilla pääsee katsomaan niitä. Kotieläinpiha sijaitsee laaksossa, jonka molemmilla puolilla on korkeat kalliot. Kallioille ei ole sijoitettu eläimiä, vaan ne toimivat ainoastaan näköalapaikkoina ja yhden päällä on grillauspaikka. Kaikki eläimet on siis sijoitettu hyväkuntoisen tien moleminpuolin. Eläimiä voi myös kohdata pihalla vapaana, joten niitä pääsee silittämään ja tutustumaan. Me silittelimme useita lampaita ja possua, jotka liikkuivat alueella. Pääsimme silittämään myös pari viikkoa sitten syntynyttä kuvankaunista varsaa! Alpakat ja lehmät eivät olleet niin innoissaan vieraista, mutta kissoja, koiria, lampaita ja erityisesti pientä mustaa kiliä kiinnosti kyllä ihmiset. Tämä on erityisen hieno kokemus ja monelle lapselle varmasti ikimuistoinen! Rehndahlilla pääsee myös harjaamaan aaseja ja falabelloja, jolloin pääsee myös eläimen kanssa kosketuksiin. Parkkipaikka on hyvänkokoinen ja avara, grillaus- ja eväspaikkoja on sijoitettu helppoihin paikkoihin, jolloin niihin on hyvä pääsy myös liikuntarajoitteisilla. Inva wc ei paikasta löydy. Avustaja ei maksa sisäänpääsyä, avustajan tarpeesta mainitaan lipunmyyntitilanteessa. Lipunmyyntipisteessä on myös ostettavissa pientä evästä mm.jätskiä, kahvia, limua, sipsiä hinnalla, joka ei päätä huimaa. Kokonaisuutena paikka on ihanan rauhallinen ja lämminhenkinen ja suosittelen sitä jokaiselle yhtenä kesäkohteena! Jossei useampanakin päivänä :)


Kissankulman kotieläinpiha on suurperheen äidin pyörittämä ihastuttava paikka Hämeenlinnassa. Kotieläinpihassa sijaitsee myös ratsastuskolu, joka on omistajan pääasiallinen elinkeino. Kotieläinpihan asukkaat ovat kuin huomaamatta kuitenkin lisääntyneet. Avustaja pääsee sisään ilmaiseksi vain mainitsemalla asiasta, ja muutenkin käytäntö on, että vain kolmesta lapsesta menee maksu, vaikka lapsia olisi enemmänkin perheessä. Yleisön käytössä on ulkohuussi, mutta kysyttäessä pääsee myös sisätiloihin vessaan. Toiseen pääsee myös pyörätuolilla, mutta tuoli ei mahdu vessaan, joten ovelta on päästävä vessaan avustettuna. Joskus kotieläinpihalla on ruuhkaa, mutta varsinkin ennalta sovitusti eläimet voidaan tuoda halutessa myös esimerkiksi pyörätuolissa olevan lähelle ja pihalle otetaan mieluusti kaikenlaisia vieraita vastaan.



SEA LIFE- keskus on nimensä mukaisesti veden eläimistä koostettu puisto Helsingissä Linnanmäen yhteydessä. Keskus on esteetön pyörätuolilla liikkuvalle. Keskus on kahdessa kerroksessa (yläkerrassa lipynmyynti, wc, kauppa sekä kahvia ja alakerroksessa näyttely). Kerroksien välillä on sekä hissit että portaat. Sisään pääsee sekä Linnanmäen puoleisesta ovesta kesäaikaan, että omasta pääovesta Tivolitieltä, aivan samoisti ovista siis kuin muutkin asiakkaat. Opas- ja avustajakoirat ovat SEA LIFEssä myös sallittuja. Kahvion puolella on inva-WC ja kesäaikaan toki myös Linnanmäen alueen inva WC:t ovat käytetävssä. Parkkipaikka on Linnanmäen kanssa sama.

Erityisavustajat pääsevät SEA LIFEen aina ilmaiseksi (1 avustaja/avustettava). Jos avustettavan vamma ei ole näkyvä, avustajalla on hyvä olla mukanaan avustajalupa tai muu todistus vammasta. Näyttelyssä on jonkin verran rosoinen maa ja muutamia pieniä ylä- ja alamäkiä. Näyttelyn valaistus on myös melko hämärä, jotta altaissa liikkuvat kalat näkyisivät paremmin. Näyttelyssä soi taustalla rauhallinen musiikki. Ainut paikka, mihin pyörätuolilla ei tällä hetkellä pääse on erikseen veloitettava takatilakurkistus, jossa asiakas pääsee tarkemmin tutustumaan esimerkiksi konehuoneeseen. Takatiloissa on portaikkoja sekä ahtaita paikkoja, koska ne ovat pääasiassa rakennettu käytännöllisyyttä ajatellen.

SEA LIFEssä vierailee usein myös erityisryhmiä ja he pyrkivät aina ottamaan heidän tarpeensa huomioon parhaansa mukaan. Heillä on esimerkiksi kaloihin liittyvää rekvisiittaa, kuten haiden hapaita ja simpukan kuoria, joita pääsee itse sormin tunnustelemaan. Näyttelyssä liikkuu aina vähintään yksi opas, jolta saa kysyä apua tai lisätietoa asiassa kuin asiassa. Kierroksen varrelle on sijoitettu myös penkkejä, jos matkan varrella on tarvetta levähtää.



Ähtärin eläinpuisto ja kotieläintila on esteetön, joka paikkaan pääsee myös esimerkiksi pyörätuolilla. Liikuntarajoitteisille on sama sisääntulo muiden kanssa. Henkilökohtaiset avustajat pääsevät Ähtärin eläinpuistossa aina ilmaiseksi. Jos näkyvää syytä ei ole, niin avustajalla täytyy olla esimerkiksi ystävä/avustajakortti. Puistosta löytyy inva WC sekä sisältä lipunmyynnistä, että reitin varrella olevasta Kaakkolammen kahviosta. Myös kotieläintilalla on inva WC.

PUUHAPUISTOJA


Ti-Ti Nallen Talo

Tämä ihastuttava Nalleperheen kotitalo sijaitsee Kyrösjärven rannalla. Se tarjoaa unohtumattoman päivän touhua täynnä yhdessä tuttujen Nalleperheen asukkaiden kanssa. Ti-Ti Nallen Talossa ja sen ympäristössö on pyritty ottamaan huomioon erilaiset erityistarpeet. Talossa sisällä on invahissi ja etuovella pitkä liuska, jota pitkin pääsee vaivattomasti taloon sisälle. Myös Ti-Ti Nallen Kaffilaan (jossa sijaitsee myös Ti-Tin teatteri ja Ti-Ti Nallen Disko)  on liuska, jota pääsee kulkemaan mm.pyörätuolilla. Nalletalossa ja Kaffilassa on myös isot, leveäoviset wc:t. Ystävällinen ja koulutettu henkilökunta on valmis auttamaan.

Ti-Ti Nallen Talo luottaa asiakkaan sanaan avustajan tarpeellisuudesta ja kaikki avustajat pääsevät ilmaiseksi vierailemaan. Nalletaloon saa olla myös etukäteen yhteydessä, silloin he voivat parhaiten avustaa tulevia erityislapsiperheitä heidän toiveissaan.



Puuhamaassa pyritään siihen, että jokainen voi pitää hauskaa turvallisesti ja puuhailla omaan tahtiin omalla tavallaan. Avustusta tarvitsevan lapsen tai henkilön avustaja pääsee puistoon sisään veloituksetta avustajakortin tai vastaavan todistuksen esittämällä. Kaikki laiteet tai huvitukset ovat sisäänpääsyn jälkeen vapaasti asiakaskunnan käytössä. Puiston laitteista ja huvituksista osa soveltuu hyvin erityislapsiperheiden käyttöön ja osaan ei turvallisuussyistä liikuntarajoitteisia puuhailijoita voi päästää. Laitevalvojat vastaavat mielellään asiaa koskeviin kysymyksiin paikan päällä. Pysäköinti on ilmainen kaikille asiakkaille ja pysäköinninvalvojille esim.pyörätuolin käytöstä ilmoittamalla Puuhamaa pyrkii tarjoamaan parkkipaikkaa mahdollisimman läheltä puiston sisäänpääsyä. Ravintoloissa ja kahviloissa on liuskat, joita pitkin on mahdollista päästä nousemaan portaita niin rattailla kuin pyörätuolillakin. Inva-WC:t löytyvät ravintolasta sekä vesipuistosta. Hyvillä mielin puuhailemaan!



Zoolandia on huvi-, puuha- ja eläinpuisto Liedossa. Pyörätuolin käyttäjän avustaja pääsee puistoon maksutta, koska ravintolaan, kavilaan ja alakerran lekkipaikkoihin pääsy vaatii liikuntarajoitteiselta avustajan. Henkilökunta auttaa aina luiskia myös ylös ja alas, vaikka saattaja olisikin apuna. Muutoin alue on tasainen ja sisääntulo on ongelmaton asfalttikäytävä. Zoolandiassa on inva WC joka löytyy kahvilasta, alueen keskeltä.



@muumimaailma
Muumimaailma on Naantalissa sijaitseva muumiseikkailusaari, johon johtaa kävelysilta. Kävelysillan alkupää on aika jyrkkä, varsinkin jos vesi on korkealla, mutta avustajan kanssa siitä kyllä pääsee myös pyörätuolilla. Kaikki kulkevat saman sisäänkäynnin kautta ja avustaja pääsee maksutta. Avustajan tarvetta on todistettava avustajakortilla tai esimerkiksi lääkärinlausunnolla. Sairaus ei itsessään (esim.diabetes) oikeuta avustajan ilmaisuuteen, avustettavan tulee tarvita avustajaa selvitäkseen muumimaailmassa kulkemisesta tai olemisesta. Muumitalolle pääsee vain ensimmäiseen kerrokseen hissin puuttuessa, mutta muilta osin muumimaailma pyrkii rakentamaan niin, että kulkemaan pääsee myös pyörätuolilla. Alueella on useissa paikoissa inva wc sekä saarella että parkkipaikalla. Invaparkkiruudut löytyvät ihan saarelle menevän sillan vierestä. Myös muumiparkissa on invapaikkoja, parkkeeraaminen invalätkällä maksutonta, ja muumibussiin on esteetön sisäänpääsy. Toimisto auttaa mielellään, joten kannattaa olla yhteydessä jos on pohdittavaa koskien vierailua.


           Kuva toissakesän vierailulta. Muumimaailmassa ehti myös rentoutua! Kaikki sujui mukavasti ja alue oli ihana. Sattui myös huippuilmat! Kerkesimme Naantalin reissulla tekemään niin paljon kaikkea!


Väski on Naantalissa sijaitseva seikkailusaari, joka on suunniteltu ja toteutettu alakouluikäisiä ajatellen, mutta menossa mukana viihtyvät muunkin ikäiset! Väskiin avustaja pääsee ilmaiseksi, avustajan tarpeellisuus todistetaan avustajakortilla tai lääkärinlausunnolla. Väski on luonnontilassa oleva saari, jonne ei tule juoksevaa vettä tai sähköä. Liikuntarajoitteisen liikkuminen on hankalaa eikä saarella ole inva wc:tä. Väski sopii muuten kuitenkin hyvin myös erityislapsille. Väskistä kannattaa myös soittaa ja kysyä etukäteen, jos joku asia esimerkiksi esteettömyydessä askarruttaa.

Angry Birds Activity Park Vuokatissa ottaa ilolla vastaan myös erityislapset avustajineen. SIsäänkäynti on normaaliin tapaan etuovesta, josta on esteetön sisäänkäynti. Ravintola Robson'siin on myös esteetön käynti puiston sisällä. Ulko-oven vierestä löytyy kaksi inva-parkkipaikkaa. Avustajat pääsevät sisälle ilmaiseksi lapsen/avustettavan mukana. Henkilökunta auttaa kaikin mahdollisin keinoin saavuttaessa, jotta erityislapsellakin on puistossa riemukas päivä! Kannattaa siis kysyä ja jutella henkilökunnan kanssa erityistarpeista. Kaikki aktiviteetit sijaitsevat samalla tasolla, joten rappusia tai hissejä ei tarvitse käyttää. Puistosta löyty myös inva WC, lisäksi puistossa on mahdollisuutta järjestää erillinen lepo-/rauhoittumispaikka. Erilaisten ryhmien ja erityislasten puistoon saapumisen kannalta he ovat hyvin joustavia, tarvittaessa he ovat avanneet ovet erityislasten perheille myös puiston virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Lämpimästi tervetuloa Vuokattiin!

SISÄLEIKKIPUISTOJA JA MUUTA PUUHAA




@Huimala
Huimala sijaitsee Helsingissä kauppakeskus Ristikon kolmannessa kerroksessa, jonne on pääsy hisseillä. Huimala toimii kahdessa kerroksessa, joiden välissä on myös hissiyhteys. Kaikki aktiviteetti ei ole esteetöntä, riippuu lapsen/aikuisen erityistarpeista, esimerkiksi kiipeilyseinille eivät kaikki pääse. Liikkuminen Huimalassa on muuten kuitenkin helppoa myös pyörätuolilla leveiden ja selkeiden käytävien vuoksi ja lattiatasollakin on tekemistä.  Huimala tarjoaa avustajalle ilmaisen sisäänpääsyn silloin, kun lapsi tarvitsee avustajaa käyttääkseen Huimalan palveluita. Huimala on varusteltu Inva-wcillä ja erityistarpeita huomioidaan mm.kouluttamalla henkilökuntaa, huomioimalla erityisruokavaliot ym. Huimala lahjoittaa tänä vuonna myös kaikki maanantai-illat koulujen loma-aikoja lukuunottamatta erityislasten käyttöön. Me olimme mutamia viikkoja sitten tällaisessa tapahtumassa ja järjestelyt, palvelu ja kaikki toimi todella moitteettomasti! Lapset leikkivät siistissä rauhallisessa reippailuhallissa ja aikuisille jäi aikaa myös keskustella keskenään. Lattiatasossa oli puuhaa myös Kasperille, jolle monesti tällaiset paikat ovat vähän mahdottomia.
(wau, mahtavaa! Upea teko ja monille kullanarvoinen mahdollisuus tällainen yksityistilaisuus mm.infektioeristyksen vuoksi)


Hoplopilla on 18 sisäseikkailupuistoa ympäri Suomea, joista osa toimii franchising-periaatteella. Lähivuosina HopLop laajenee yli kymmenellä puistolla ja monipuolistaa vahvasti jo olemassa olevia puistoja. Jokaiseen HopLopiin on esteetön pääsy (niihin, joissa on portaat mm.Espoo, on erillinen esteetön reitti). Kaikissa puistoissa on inva wc, niissä puistoissa, jotka sijaitsevat kauppakeskuksessa, inva wc voi olla HopLopin ulkopuolella kauppakeskuksen puolella.

Leikkipuistossa aikuiset eivät maksa mitään, joten avustajamaksuista ei tarvitse huolehtia. HopLopissa on panostettu myös vanhempien viihtyvyyteen ja vauvoillekin on olemassa sittereitä, joita voi lainata vierailun ajaksi. Aikuisiakin kannustetaan liikkuminaan lasten kanssa labyrinteissä ja muualla puistossa. Olemme itse vierailleet HopLopissa useita kertoja ja kokemuksemme ovat kaikinpuolin pelkästään positiivisia. Aina on sujunut erittäin hyvin myös erityislapsen kanssa liikkuminen ja meidät on otettu hienosti huomioon. Meiltä on jopa kyselty vierailun aikans onko meillä kaikki hyvin ja pyydetty ottamaan yhteyttä jos jotain tulee mielen päälle.

HopLop-puistoissa on myös panostettu ruokaan; tarjolla on maittavaa maukasta ja terveellistkin ruokaa, fiksuun hintaan. HopLopeissa on myös saatavilla perhekomboja, joista riittää koko perheelle syötävää js yhdessäoloa voi jatkaa sitäkin kautta. Sohvia on myös sijoitettu puistoihin mukavuuden takaamiseksi myös aikuisille, jotka haluavat vaikka hengähtöö hetken hyvän kirjan lomassa.
Suomenlinna on ainutlaatuinen Unescon maailmanperintökohde. Sen esteettömyyttä on suunniteltu yhteistyössä Kynnys Ry:n kanssa, mutta kulku on toki suhteellisen vaikeaa. Suomenlinnaan on suunniteltu hieman helppokulkuisempi reitti, josta voi tulostaa itselleen paperisen kartai tai käyttää mobiilireittiversiota. Tämäkään reitti ei ole täysin esteetön, mutta sen avulla voi välttää hankalimmat paikat, joten sitä kannattaa hyödyntää. Karttaan on myös merkitty inva wc:t. Suomenlinnan nettisivuille on koottu yhteen paikkaan saavutettavuusasiaa, jossa löytyy tarkempaa tietoa kaikista käyntikohteista ja mm.linkit tuohon helpompaan reittiin. Suomenlinnan hoitokunta ei vastaa linnoituksen kuudesta museosta, vaan niitä pyörittää eri tahot. Avustaja pääsee kyllä Suomenlinnan museoihin ilmaiseksi avustajan kanssa, mutta esimerkiksi sukellusvene Vesikkoon ei kulku pyörätuolilla onnistu. Suomenlinnalla on suunnitelmissa parantaa näkövammaisille suunnattuja palveluita, kuten tehdä kuvailutulkkaus ja lisätä 3D-malleja.

Näistä paikoista vielä odotamme vastausta, päivitän tietoja pikimmiten:





Juttua päivitetty:

24.6.17 lisätty Väski, Flamingo spa ja ysitien lemmikki. Muumimaailman avustajakäytäntöä päivitetty.
7.7.16 Lisätty Zoolandia, Puuhamaa, Sealife, Ähtärin eläinpuisto, Angry Birds Activity Park
19.6.16 lisätty Vesipuisto Serenan esittely

12 kommenttia:

  1. Korkeasaari vaati toukokuussa nähdä todistuksen avustajalta ja vielä erikseen piti osoittaa, kuka lapsista on se erityinen, jota todistus koskee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan se on että kaikki ei aina mene niin kuin on yleinen käytäntö ja sitä yleistä käytäntöäkään ei aina tiedetä. Toivotaan että asiat sujuvat jatkossa paremmin :)

      Poista
  2. Kiitos hieno postaus, niin paljon tietoa kesäpaikoista. Tästä varmasti apua monelle!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä, tulikin tarpeeseen! Meillä siis minä äiti liikuntarajoitteinen ja nämä asiat pyörineet mielessä.(tervetuloa tutustumaan blogiini) Aurinkoista kesää teidän pikkuperheelle :)

    VastaaPoista
  4. Kirjoitin Silmäterä-Lehteen numero 4/2007 www.silmatera.fi sekä julkaistiin myös ruotsiksi Finlands Synskadade-lehdessä www.fss.fi muistaakseni numero 9/2007 jutun siitä, mitä on syytä huomioida, kun sokkona menee itsekseen huvipuistoon, lähtökohtana Linnanmäki, jossa jo siihen mennessä ja jälkeenkin, olen liikkunut itse3kseni kohteesta toiseen ja todentotta, kun liikkuu itsekseen, on parhaat mahdollisuudet saada mennä useita kierroksia peräkkäin samassa laitteessa peräkkäin. Toisaalta, kun kerran, olimme Lintsillä Siskoni ja -lastensa kanssa ja kun Siskoni, ei siedä kaikkia laiteita, menimme sujuvasti Lastensa kanssa kolmestaan kohteesta toiseen, joista osassa, oli Henkilökunta aivan pyörällä päästä, että kuka, onkaan se yli 15-vuotias, jota saatetaan vaatia, jos alle 140 senttinen, on pyrkimässä johonkin laitteeseen, eivätkä oikein uskoneet, kun sanoin, että se olen minä, kun kerran oli se keppi mukana siinä jonottaessa ja toisaalta, joskus ei vain päästy menemään useita kierroksia peräkkäin esim. Ukko-Vuoristoradassa, jonne sai jonottaa yli puolituntia ja kierros, kestää vajaat puoli minuuttia ja kun mainitsit yllä Tornadon, mainittakoon, että täysin sokea, ei välttämättä tunne sitä, kun se menee pää alaspäin, kun kierroksella, tapahtuu niin monta asiaa yhtäaikaa, että on mahdotonta huomata kaikkia yksityiskohtia ja taas Trombista puhuttaessa, voi olla totta, ettei sinne oikein pääse Liikuntavammaisena, mutta kun siihen aikoinaan ensikertaa olin menossa, Serkkuni, oli sanonut jo etukäteen, että pitää pyytää Henkilöstöä pysäyttämään vaunu kokonaan senverran, että pääsen kyytiin, sillä yleensähän vaunu liikkuu hyvin hitaasti myös silloin, kun noustaan kyytiin, mutta kas, Henkilöstö ilmoitti pyytämättä, että tekevät sen ja vieläpä, kun kierros oli päättymässä, huudeltiin, että haluanko mennä uudestaan, sillä jos kyllä, eivät tee mitään, vaan minun pitää jäädä sinne, niin kierros lähtee sitten uudelleen, mutta kun ei, pysäytettiin vaunu taas kokonaan. Muutoin, on Trombi metka kokemus, kun siinä ollaan koko kierros mahallaan maaten ja tuntee painottomuuden tunnetta. Olempa yrittänyt myös töihin niin Lintsille, kuin Särkänniemeen, joista mainittakoon Särkänniemi, jossa Työhaastattelussa tiedusteltiin saunan tarpeellisuutta avantouinnin yhteydessä, sekä lempilaitetta Särkänniemessä, josta sitten päästiin toki niihin tavanomaisiin, että mikä nyt on se pätevä syy, tulla juuri Särkänniemeen töihin, kun taas Lintsillä, olemee siinä kyytiinpääsyä odotellessa harmitelleet Vuoristoradan Jarrumiesten kanssa, että kun pitäisi siinä jarruttamisen ohella katsella, ketkä Matkustajat, istuvat kiltisti paikoillaan jne, sillä jos ei sitä olisi, eivät näkisi mahdottomana sokkoakaan Jarrumiestä, sillä ratahan on yksinkertainen, jonka oppii jo kyydissä ulkoa. Mutta miten olisi, jos selvittäisit myös Kiertävät Tivolit, kuten Suomen Tivolin, entä oliko tuossa, ei-vastausten listassa vielä Heureka, jossa sielläkin, olen ollut töissä Dialogi Pimeässä-nimisen Näyttelyn Näyttelyoppaana aikoinaan, entä vastaavat paikat ulkomailla, joista ainakin joskus, oli Liseberg:in Elämyspuistossa www.liseberg.se palvelu, jossa saattoi etukäteen, varata itselleen, tai muulle Henkilölle Avustajan koko päiväksi Elämyspuiston Henkilöstöstä ja sivustolla, oli ainakin tällöin erillinen linkki, jossa oli ohjeita nimenomaan Erityiskävijöitä ajatellen. Sinnekin, olisin yrittänyt töihin esim. Kaniksi, tai Kummitushotellin Työntekijäksi, mutta kaatui siihen, että olisi pitänyt olla ruotsalainen ns henkilönumero, jota tietenkään ei ole. Ja miten löysin tänne, eli Leijonaemojen Blogin kautta, jossa myös parisen vuotta sitten kommentoin erästä kirjoitusta, mitä pitää ottaa huomioon, kun ollaan esim. Liikuntavammaisen kanssa lähdössä Risteilylle, eli kommentoin siinä, miten minä teen, kun varaan Risteilyä Yksityishenkilöille kokemusten pertusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommentistasi! Kommenttisi herätti paljon ajatuksia ja olenkin myös ajatellut jatkossa kysellä muistakin paikoista avustaja ym.käytäntöjä! Ajatuksesi ovat myös arvokasta tietoa ko.paikkoihin, joista on toivottu palautetta kirjoitukseni tiimoilta. Hyvää kesän jatkoa!

      Poista
  5. Ja vielä, mistä se sinun, eli Janikan Blogi löytyy, sillä ei ainakaan täällä näkynyt linkkiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan Janikan puolesta, osoitteessa http://becausewecan.vuodatus.net/ :)

      Poista
  6. Helsingin luonnontieteelliseen museoon pääsee ainakin autistin ja kehitysvammaisen avustaja ilmaiseksi

    VastaaPoista
  7. Minkä ikäisiä avustaja säännöt koskevat? Esim. Flamingossa ei saa avustajaa ilmaiseksi sisään, ennen kuin lapsi on sen ikäinen, että pääsisi muutenkin yksin Flamingoon eli 10v.

    VastaaPoista