keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Turvallinen lääkehoito kotona

Lääkehoito on asia, joka on puhuttanut todella paljon kaikkialla. Meillä on kundilla hyvin vaativa lääkehoito, lääkkeenantokertoja on vaikeimmillaan noin 12 vuorokaudessa ja joskus enemmänkin. Lääkehoito on aina vakavasti otettava asia, jossa on paljon huomioitavia seikkoja. Sen vuoksi se vaatii aikaa ja ammattitaitoa toteutuakseen. Haasteita tulee siinä, että perheet toteuttavat monesti vaativaakin lääkehoitoa kotona.

Olin taannoin puhumassa kokemusasiantuntijana lasten lääkehoidon tilanteesta sairaala-apteekkareille ja proviisoreille. Siellä puhuminen ja puheeseen valmistautuminen herätti monenlaisia tunteita ja jälkeenpäin todella hyviä keskusteluja. Puhumassa oli myös lääkäri lastenklinikalta, joka puhui esimerkiksi kotilääkehoidon toteuttamisen haasteista; vanhemmat eivät välttämättä aina edes ymmärrä miksi jotain lääkettä pitää antaa, miten se annetaan ja miksi lääkehoidon toteuttaminen on niin tärkeää. Tilanteet esimerkiksi päivystyksessä voivat olla niin nopeatempoisia, että hitaampi ei pysy mukana, jäljelle voi jäädä paljon kysymyksiä ja ehkä epäselvyys siitä, mistä kysyä neuvoa. Haastetta lisää vielä se, jos vanhemmat eivät kommunikoi täydellisesti kotimaisilla kielillä ja tulkkia ei ole saatavilla. Onneksi ainakin meidän kokemukset ovat, että meitä on aina neuvottu todella hyvin ja olen ymmärtänyt joka kerta miten lääke annetaan ja miksi. Yleensä lääkehoitoa on myös suunniteltu kanssani, jolloin sen toteutuskin on helpompaa.

Kun lääkehoitoa toteutetaan sairaalassa, asettaa olosuhteet paljon haasteita. Lääkkeen valmiiksi laittaja ei välttämättä ole se, joka lääkkeen lopulta potilaalle antaa. Osastolla saattaa olla todella kiire ja henkilökunta vaihtua yhden potilaan luona, jolloin jokin aloitettu asia saattaa jäädä kesken ja sitä tulla jatkamaan joku muu. Meillä on paljon aikariippuvaisia lääkkeitä, jolloin lääkkeenantoajalla on oikeasti paljon merkitystä. Tällaisissa tilanteissa lääke ei vain voi myöhästyä antoajasta, koska tällöin vaikutus voi olla olematon, liian voimakas tai väärä. Osa lääkkeistä voi esimerkiksi liittyä pelkkiin ravitsemuksen letkutustilanteisiin tai tiettyyn univaiheeseen.

Lääkkeiden käsittely on myös tärkeää. Myös kotona noudatetaan hyvää hygieniaa, vaikka ei niitä nyt ihan kovin steriilisti käsitellä. Meillä on yksi paikka keittiöstä, josta löytyy pääsääntöisesti boksista kaikki lääkkeet, mutta osa lääkkeistä ei mahdu boksiin sisään. Boksin lähellä on antoaikakohtainen lääkelista, jota päivitetään aina muutosten sattuessa ja tietyssä paikassa myös lääkelistan lisäosa "muutokset lääkelistaan" esimerkiksi antibioottien ja probioottien osalta, joihin on eri ohjeistus ab-kuurien aikana. Meillä kotona on sattunut koko tänä aina ihan muutama läheltäpititapaus lääkkeiden kanssa, joka on tässä tilanteessa todella hyvin. Lääkkeiden säilytys on haastavaa. Kerralla saa yleensä 3kk annokset lääkkeitä, mutta kun lääkkeitä on kymmeniä ja annostukset ovat hyvin erilaisia, on säilytyksessäkin aikamoisia haasteita. Lääkkeiden lisäksi erityisravitsemusvalmisteita on aikamoinen määrä, ja niitä kun menee noin 15-20 pulloa viikossa, voi siitä laskea montako pulloa erilaisia valmisteita tarvitsee kuukaudessa ja montako laatikkoa tulee 3kuukauden annoksen mukana...


Harmillisesti meille on sattunut sairaalassa niin monta lääkevirhettä ja läheltäpiti-tilannetta, etten enää edes pysy laskuissa mukana. Osasyy varmasti on vaikea ja pitkä lääkelista, mutta toisaalta toteutan minäkin sitä yksin kotona. Resurssipula, vaihtuvat hoitajat, tuplatarkistuksen puute (vaikka se pitäisi aina olla), sattuu paljon huolimattomuusvirheitä. Ei ehkä tunneta lääkkeitä, ei tiedetä miksi ja miten niitä annetaan. Ongelmia on joskus myös lääkkeiden säilyttämisen tai annostelemisen kanssa. Meillä kaikki lääkkeet joudutaan pääosin liottamaan tai murskaamaan, koska Kasper ei voi ottaa niitä suun kautta. Likoamisajat ovat joskus pitkiä ja voivat aiheuttaa viivästyksiä muihin toimenpiteisiin, jos ei ole pystytty reagoida tarpeeksi ajoissa. Onneksi lähisairaalankin henkilökunta on pääosin niin tuttua, että jo muistavat meille tärkeitä asioita ja kirjaamisessa etukäteen on petrattu tosi paljon. Se helpottaa myös heidän työtä huomattavasti, eikä itse tarvitse aina olla tarkistamassa jokaisella lääkkeenantokerralla (terveisin osaston natsimutsi...)

On kunnia-asia toteuttaa lääkehoitoa kotona. Koen, että hoitohenkilökunta luottaa asian käsiini ja uskallan myös luottaa sen eteenpäin meidän hoitajille. Turvallinen lääkehoito on kaiken perusta. Jos ei saa oikein ja turvallisesti lääkkeitä, ei monilla toimenpiteillä saada tehokasta vaikutusta. Jos sinua mietityttää joku asia omassa tai lapsesi lääkehoidossa, ota yhteyttä hoitavaan tahoon ja kysy!

Monesti olen huomannut keskusteluja vuosien varrella siitä, että varsinkin useamman lääkkeen kanssa on vaikeuksia pitää kirjaa siitä, mikä resepti on mihinkin asti voimassa ja mitä lääkettä on haettu milloinkin. Vaikka hoitavan tahon tulisi toki käynneillä huolehtia myös reseptien ajantasaisuudesta, jää se todellisuudessa aika pitkälle vanhempien huolehdittavaksi, että kaikki varmasti on voimassa ja oikein. Itse olen luonut itselleni sellaisen taulukon, johon tulee lääkkeen nimi, päivämäärän kera se määrä mitä on haettu ja paljonko sillä hetkellä reseptillä on jäljellä (joko se aika, mihin asti respa voimassa tai lääkkeen pullo/pakettimäärä jota reseptillä vielä on). Kun resepti on tyhjä, merkkaan kohtaan X, jotta tiedän että se pitää seuraavalla käynnillä uusia. Taulukko on helppo ottaa muutoinkin lääkärikäynnille mukaan ja siitä tarkistaa, että kaikki varmasti on ok.


Mitä ajatuksia lääkehoidon toteuttaminen sinulle tuo? Toteutatko sinä omaa tai lapsesi lääkehoitoa kotona? Miten se sujuu? Oletko keksinyt jonkinlaisia apukeinoja sen toteutumiseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti